Kert

2017.06.12. 14:35

Izgalmas és tarka kert egynyári virágokkal

DUNAÚJVÁROS - A nyár a színek kavalkádjának évszaka. Nincs szebb látvány és jobb érzés annál, mint amikor virágoskertünk olyan hatást kelt, mintha egy színpompás rét venne minket körül.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ahhoz, hogy a kertünk minden évszakban színekben gazdag és üde látványt nyújtson, érdemes úgy kialakítani a teret, hogy az évelő növények közé ültessük be az egynyári fajtákat, így folyamatosan megújuló és sokszínű virágágyásunk lesz - tanácsolja Palkovics Katalin virágkötő.

A nagy meleg és forróság nemcsak az emberi szervezetet, de a növényeket is próbára teszi. Azok, akik tipikusan nyári virágokkal szeretnék díszíteni az erkélyt vagy az udvart, az egynyári palánták palettájáról válogassanak. Ezek közé tartozik a büdöske, begónia, gazánia, petúnia, pistike, bojtocska vagy a vinca.

Az ültetés időszaka általában májusban van, ám azok sincsenek elkésve, akik mostanában tervezik nyári kert kialakítását.

Látványos és mutatós hatást érhetünk el, ha a virágkompozíció közé különféle fűféléket is telepítünk, mert ezek a növények remek hátteret, szép zöld alapot adnak a kertképhez. A virágkötő szerint az ültetésnél tervezzük meg a virágok helyét, nézzük meg az egyes fajták igényeit, valamint az esztétikus elrendezés érdekében próbáljunk alulról fölfelé építkezni.

Ez az jelenti, hogy a kisebb palánták kerüljenek előre, a magasabbak pedig hátrébb, így nem fogják eltakarni egymást a virágok, és mindegyik szépsége teljesen érvényesülni tud. Az elkészült ágyást heti egy alkalommal célszerű tápoldatos vízzel megöntözni, mert ettől lesz szép erős, valamint dús a levélzet és a virágok. Tartsuk be a tápoldaton feltüntetett adagolási mértéket, mert a túlzott tápoldatozással éppen ellenkező hatást érünk el, vagyis megégetjük a gyökérzetet, ami a növény pusztulását okozhatja.

Ahhoz, hogy egészséges, virágban gazdag növény fejlődjön a palántából, az öntözés és a napfény mellett meghatározó tényező a megfelelő földmennyiség. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl kicsi cserepet, balkonládát választanak. A növények természetes közeg a föld, amiből minél többre van szüksége azért, hogy a gyökereknek legyen elegendő helyük fejlődni. Az ideális növényültető mély és tágas kialakítású. Ezek a ládák bár drágábbak, mint kisebb társaik, mégis hosszú távon kifizetődőbb. Egyrészt tovább használhatjuk ezeket, másrészt mivel több földet tudunk beletenni, több vizet tud felvenni, aminek köszönhetően csökken a növény kiszáradásának veszélye. A nagy forróságban lassabban melegszik fel, ezzel is megóvva a gyökérzetet.

A fekete színű tartók helyett válasszunk inkább natúr árnyalatokat, mint a terrakotta vagy a zöld, ezek természetes színükkel harmonikusan illeszkednek a környezetbe. Az extrém hőségben az sem mindegy, mikor öntözzük kedvenc virágainkat. A legkedvezőbb, ha a locsolást kora reggel végezzük, mert az esti, alacsonyabb hőmérsékletben a balkonláda és a benne lévő föld is visszahűl. A közhiedelemmel ellentétben az esti locsolás azért nem optimális, mert bár estére kezd visszahűlni a levegő az egész nap fényben fürdő növény földje ekkor is forró, amire ha vizet öntünk, megéghet a gyökérzet. Akárcsak saját szervezetünknél, a növényeinknél is törekedjünk a sokszor kevés elven történő vízpótlásra, így változatos és sok virággal tarkított kertben élvezhetjük a nyár pillanatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!