Kert

2016.06.01. 13:43

A medence vízének melegen tartása: szolártakaró (x)

Egy kerti medence a nyári időszakban az egész család, sőt az egész baráti kör számára is kiváló szórakozási- és kikapcsolódási lehetőséget képes nyújtani – legalábbis abban az esetben, ha kellemesen meleg vize van.

Egy hideg vizes medencében ugyanis senki sem szeret fürdeni, abban nem lehet megfelelően kikapcsolni, arról nem is beszélve, hogy nem csak gyermekeink, hanem mi is könnyedén felfázhatunk, és betegségek sokaságát szedhetjük össze. Nem kell azonban feltétlenül csak az időjárásra hagyatkoznunk abban az esetben, ha a medence vizének hőmérsékletét szeretnénk szabályozni, sőt mi több, még drága, elektromos melegítő berendezésekre sem les szükségünk hozzá, hiszen ma már vannak lényegesen egyszerűbb és olcsóbb megoldások is.

A szolártakaró

Ilyen többek között a szolártakaró, vagy más néven vízmelegítő takarófólia, aminek a lényege, de sokkal inkább célja az, hogy medencénk vízét egész nyáron megfelelően melegen tartsa, és ehhez semmiféle elektromos, vagy más egyéb energiaforrást sem vesz igénybe. A takaró segítségével ugyanis lehetőségünk lesz hermetikusan lezárni medencénket, így a napközben felmelegedett víz az éjszakai órákban sem hűl majd ki, a szigetelés ugyanis megtartja a víz hőmennyiségét.

Egy szolártakaró használatával átlagosan akár 7 Celsius fokkal is megemelhetjük a medencénkben megtalálható víz hőmérsékletét, miközben kétharmadával csökkenthetjük a medencéből elpárolgó víz mennyiségét. Ez a gyakorlatban lényegesen csökkenő fenntartási költségeket jelent, hiszen mérséklődik a felhasználandó víz mennyisége, másrészt pedig megspórolhatjuk azt az energiát is, amit más esetben vízmelegítésre fordítottunk volna. Természetesen ezek csak a költségekhez köthető előnyök, ami mellett még számtalan pozitív hatása van egy szolártakaróval fedett medencének. Ilyen például, hogy növelhetjük vele a víz minőségét és tisztaságát, miközben csökkenthetjük az erre fordítandó vegyszerek mennyiségét, ami hosszabb távon szintén költségmérséklő, akárcsak az, hogy kevesebb időt kell fordítanunk karbantartásra, míg a beltéri felhasználás esetén lényegesen kevesebb ideig kell üzemeltetnünk a párátlanító berendezést.

A szolártakaró működése

A medence vízmelegítő fóliájának működése nagyon egyszerű. A buborékos oldala érintkezik, és kvázi lebeg a víz felszínén, míg hátoldala a szabad ég felé néz, így a Nap folyamatosan, fedett állapotban is lényegesen hatásosabban tudja melegíteni a vizet. A napsütéses órákban ezáltal a szolártakaró üvegházhatást képes kifejteni a medencében, hiszen a melegítő napsugarak beáramlását megkönnyíti, miközben a hőveszteséget csökkenti. A medencetakaró ráadásul a mozgatás szempontjából is könnyed, hiszen kézzel, tekercselővel, de akár speciális, elektromos rendszerrel is mozgatható, sőt választhatunk vízen úszó változatokat is, amelyeket csak egyszerűen össze kell hajtanunk.

Infraszaunával minden jobb

A szolártakaró egy nagyszerű kiegészítő egy uszoda mellé, de érdemes magunkra is gondolni, így ha teljes wellness élményt szeretnénk átélni otthonunkban, érdemes a medencénk mellé egy infraszaunát is beüzemelni. Segítségével nem csak lehetőséget kapunk kikapcsolódni, ellazulni és átélni a szaunázás élményét, hanem ezen túlmenően rekreációs hatásait is kihasználhatjuk majd. Ezáltal úszás után egy kis szaunás izzadással még jobban beindíthatjuk szervezetünk méregtelenítési folyamatait, miközben további 3-400 kalóriát is lehetőségünk lesz leadni, avagy úgy érezhetjük majd magunkat, mintha egy wellness központban lennénk minden egyes nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!