Kert

2017.02.08. 17:35

A hulladékhasznosításról

Dunaföldvár - Hankó Gergely természetvédelmi mérnök tartott előadást a Kertbarátok Téli esték sorozatában hétfőn este Duna Zöldvár - Hulladékhasznosítás Dunaföldváron címmel.

L. Mészáros Irma

A Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete elnökének, Lipták Tamásnak a meghívására érkezett szakember számára nem ismeretlen helyszín Dunaföldvár. Több alkalommal részt vett az AztaKeservit.com programjain, s az egyesület tagja lett. Pár hónappal ezelőtt mi is hírt adtunk arról, hogy egy komposztáló kast állítottak fel a szerb templom mögött.

A tizenkét éve e szakterülettel foglalkozó Hankó Gergely, a Pet Kupa egyik aktív résztvevője előadásában általános körképet adott a hulladékok világáról, de konkrét dunaföldvári ötletei is voltak. (Bár erre kevesebb idő jutott.)

Simon Imre kertbarát és Hankó Gergely előadó a legutóbbi Téli esték földvári rendezvényen
Fotó: L. Mészáros Irma

A természetben önmagában nincs hulladék, ott a körforgás érvényesül. De a földtörténeti kor huszonnegyedik órájában megjelent ember felborította ezt az egyensúlyt. Érdekes az a szemlélet, hogy a múlt megismerésének kulcsa a régészek számára a régi korok hulladékának vizsgálata. Az előadó felvetette a kérdést: vajon mit találnak rólunk, a 21. század emberéről majd évszázadok múlva. - Nem fogják érteni, milyen vallás követői vagyunk, hiszen tárgyakat gyártunk, rövid ideig használjuk, aztán egy templomban lerakjuk ezeket a tárgyakat - adta meg a választ Hankó Gergely.

Előadásában az óceánok 2500 kilométer átmérőjű 20-30 méter vastag óriási szeméttelepeitől indult, majd hazánkban a Tiszán és Dunán tapasztalt szennyezést mutatta be. Mert ezek összefüggnek. A Midway-sziget elpusztult madarainak gyomrában az óceánból elfogyasztott műanyagot találtak. A milliméternyi apró műanyagrészecskék bejutnak a táplálékláncba, a halak, vadak húsába, s így a mi asztalunkra kerülő ételekbe is. De a műanyagpalackok készítésekor felhasznált mérgező adalékanyag kimutatható a folyóink vízében is - sorolta a veszélyeket.

Magyarország évente két Gellérthegynyi szemetet termel, s még nagyobb baj, hogy ezt a mennyiséget rosszul kezeljük. 67 százalékát lerakjuk, s mindössze 17 százalékát gyűjtjük szelektíven, s így újrahasznosítjuk. A környezettudatosság előszobája a szelektív gyűjtés - állítja a szakember. Ezért lenne rendkívül fontos, hogy a közintézményekben, egyebek között az oktatási intézményekben ez megvalósuljon.

A Mutasd meg a kukádat, megmondom, ki vagy szlogen alapján tudható, hogy a szemét 30 százaléka komposztálható, s a kiskertekben jól hasznosítható. A komposztáló kast mindenki könnyedén megépítheti. A mélymulcsos kertművelés jó mestereként emlegette, s előadónak javasolta a földvári kertbarátoknak Gyulai Iván ökológust.

De fontos lenne újrahasznosító központok, hulladékudvarok és termékszolgáltató, úgynevezett PSS megosztó rendszerek létrehozása. Elsődleges azonban a hulladékok keletkezésének megelőzése: a többi között tudatos vásárlással, a termelői piacok, a nem eldobható csomagolóanyagok előnyben részesítésével. Jó példaként emlegette azokat az ezermestereket, designereket, feltalálókat, akik hulladékanyagokból készítenek tárgyakat.

Hankó Gergely szerint Dunaföldvár mesés természeti szépségei, mikrokörnyezete remek adottság ahhoz, hogy megfelelő szemléletváltással és szakértelemmel párosuló, jól lobbizó önkormányzattal és civil szervezetekkel együttműködve vonzóbb városkép jöjjön létre. Mindez jó lehetőséget adna arra is, hogy Dunaföldvár klímabarát település, valamint az ökoturizmus vonzó helyszíne legyen.

Most még álomnak tűnik mindez. De az idősebb kertbarátokon kívül jelenlévő fiatalok ötleteit, lelkesedését látva talán megvalósulhat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!