ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát

2019.08.11. 15:00

Több millió forintot csalt ki az ismert unokázós módszerrel

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának egyenruhásai együttműködve a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársaival, két nőt és három férfit hallgattak ki.

police.hu

Fotó: police.hu

A nyomozás adatai szerint egy férfi 2019. augusztus 5-én délután egy idős nőt vezetékes telefonon felhívott, magát a sértett rokonának kiadva. A férfi arra hivatkozott, hogy balesetet szenvedett, ezért pénzt kért.

Az idős nő elhitte, hogy a hívó fél a hozzátartozója és beleegyezett a kért összeg átadásába.

Ezt követően B. József 18 óra körül a 37 éves B. László által vezetett gépkocsival megjelent a sértett szigethalmi lakóhelyén, ahol a 34 éves férfi a kicsalt több millió forint készpénzt átvette, majd a helyszínről távoztak. Ezt követőn B. József és társai B. Józsefné és M. Zoltánné a pénz egy részét a tököli HÉV állomásra vitték, majd ott átadták N. Norbertnek, a megmaradt részt pedig elosztották egymás között. A sértett az esetről feljelentést tett a rendőrségen.

A Pest megyei rendőrök 2019. augusztus 8-án a két nőt és a két férfit elfogták, majd előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra, ötödik társuk N. Norbert pedig feladta magát a rendőrségen. A nyomozók a gyáli és a szigetcsépi lakosokat csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A rendőrök az ügyben tartott kutatások során a kicsalt pénz nagy részét megtalálták és a sértettnek visszaadták.

A nyomozók B. Józsefet őrizetbe vették és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

    Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

    Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

    Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert segélyhívó számok – 107, 112 – valamelyikén!

    A témában az ORFK által kiadott prevenciós videó és közlemény itt megtalálható.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában