Trükkös csalás

2019.03.07. 08:00

Sajátos módszert találtak az alkura

Az autó sokak számára státusszimbólum, de legalábbis, életünk fontos részét képezi. A legtöbben egy kicsit ékszerként is viselik. Nem csoda tehát, ha időről időre újabb és újabb trükköket eszelnek ki a csalók, hogy komoly hasznot húzzanak belőle.

Balla Tibor

Éppen ezért alapvetés, hogy gépjármű vételénél a szokásosnál is óvatosabbnak kell lennünk, hiszen rendkívül sokféle, kifinomult módszer létezik, és nagyon is hihetőnek tűnő „beetetéseket” alkalmaznak a csalók. Ezzel a legtöbben már tisztában vannak. De ma már nem csak a vételnél, az eladásnál is résen kell lennünk.

A kitalált történet szerint a motorhiba miatt lerobbant autót tréleren szállítják haza, és ennek az árát is követelik Fotó: police.hu

A legkevésbé szofisztikált módszer az, amikor a vevők többen érkeznek a megbeszélt időben az autót megnézni, majd testi erejüket fitogtatva kényszerítik rá az eladót az alkura. Mindezt még egy kis zsarolással is megspékelhetik, hiszen a legtöbben bizony az otthonukhoz beszélik meg a találkát, így a nehézfiúk már tudják is, hol találják a családot.

A kiegyenlítő tartályba juttatnak olajat Fotó: autonavigator.hu

A másik módszer már sokkal ügyesebb trükköt alkalmaz, hogy a próbakör és megtekintés alkalmával a sértett figyelmét elterelve, a gépkocsi hűtőfolyadék-tartályába szennyező anyagot juttatnak, majd ezt hibaként „észlelve” motorhibásnak állítják be a járművet. A tévedésbe ejtett sértettől így az eredeti vételárból több százezer forintot lealkudva vették meg a gépkocsit. Esetleg az így „jóárasított” autó még meg is áll hazafelé az autópályán, újabb összeg visszakövetelésére késztetve a vevőt, amit még megspékelnek az autószállító tréler költségével is, amivel hazajuttatták az autót. Persze ezekből semmi nem igaz, csak az újabb követeléseket szolgálja a mese. De lehet ez kisstí­lűbben a nem olvasható alvázszám miatt is. Érdemes tehát figyelni, és soha ne egyedül mutassuk meg az autót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában