A láthatatlan gyilkos

2019.09.18. 16:00

Ha szüretelünk, akkor fenyeget a mustgáz!

A környező településeken is elkezdődött a szüret, sőt, sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy legyenek óvatosak az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán.

duol.hu

A mustgáz, vagyis a szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz (nem keverendő össze a szén-monoxiddal, vagy a mustárgázzal).

A szén-dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, mivel nem azonos gázokról van szó.

A must érése közben keletkezik a szén-dioxid, ami a pince alján megülve veszélyes Fotó: pixabay

Szellőztetéssel, a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertyával. A meggyújtott gyertyát térd­magasságban tartva kell lemenni a pincébe. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor haladéktalanul el kell hagyni a helyiséget.

Gyakori, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek. Hívjanak segítséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!