2019.09.18. 16:00
Ha szüretelünk, akkor fenyeget a mustgáz!
A környező településeken is elkezdődött a szüret, sőt, sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy legyenek óvatosak az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán.
A mustgáz, vagyis a szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz (nem keverendő össze a szén-monoxiddal, vagy a mustárgázzal).
A szén-dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.
Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, mivel nem azonos gázokról van szó.
Szellőztetéssel, a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertyával. A meggyújtott gyertyát térdmagasságban tartva kell lemenni a pincébe. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor haladéktalanul el kell hagyni a helyiséget.
Gyakori, hogy megfelelő védelem nélkül próbálnak a segítségére sietni az összeesett, elájult embereknek. Bemennek a pincébe, próbálják élesztgetni, és közben ők is belélegzik a veszélyes gázt. Így a segítők is könnyen bajba kerülhetnek. Hívjanak segítséget!