biztonság hete

2019.09.24. 12:00

Egész évben fontos a biztonság!

Harmadik alkalommal csatlakozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága a Biztonság Hete rendezvénysorozathoz, amely az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége szervezésében szeptember 23. és 28. között különböző rendezvényekkel várja az érdeklődőket.

FMKI

Az országos programsorozat szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyílt meg, ezt követően valamennyi megyében rendezvényeken várják a 9-14 éves korosztály tagjait, összességében több tízezer fiatalt.

A Biztonság Hete rendezvénysorozat célja a mindennapok biztonságának erősítése – emelte ki megnyitó beszédében Molnos Dániel. A Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára elmondta: évről évre emelkedik az együttműködő szervezetek száma, idén már húsz szervezet képviseltette magát a megnyitón.

A közlekedésbiztonságról, a helyes magatartási formákról, a passzív biztonsági eszközök használatáról is átfogó képet kaphatnak az iskolások ezen a héten országszerte, erről már dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, az ORFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese beszélt, aki emlékeztetett arra: idén már több mint ezer kerékpáros baleset történt.

Közlekedési szempontból a diákok mellett a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozók a legveszélyeztetettebbek – a nemrég készített felmérés részleteibe már Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár avatta be a jelenlévőket. A családok biztonsága kiemelten fontos, nemcsak a közlekedésben, hanem az otthonunkban és a munkahelyünkön, valamint az oktatási intézményekben is rejlenek kockázatok – összegezte a biztonság kapcsán dr. Beneda Attila, családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese beszélt a programsorozat megnyitásakor. A tábornok elmondta, míg hét évvel ezelőtt csupán a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek 17 százalékában volt érzékelő a lakásban, addig tavaly már az érintett ingatlanok 80 százalékában volt ilyen berendezés. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a sérülések száma tovább csökkenthető, ha füstérzékelőt is telepítünk lakókörnyezetünkben, hiszen a készülék már a tűz kialakulásakor figyelmeztet a veszélyre. Egy ilyen szerkezet csaknem tíz éven át szolgálja az otthon biztonságát – mutatott rá Erdélyi Krisztián. A tábornok elmondta, a katasztrófavédelem az ország harminc helyszínén lesz jelen a következő egy hétben megelőzést célzó üzeneteivel.

A Biztonság Hete rendezvénysorozat keretein belül ügyességi versenyekkel és erőpróbákkal, szimulációs eszközök, tájékoztató filmek, játékos vetélkedők sorával találkozhatnak a fiatalok. A szervezők célja azt elérni, hogy a fiatalok ne felejtsék el, saját biztonságukért ők maguk is felelősek.

Székesfehérváron a Németh László Általános Iskolában (Salétrom utca 4-6.) várják az érdeklődőket szeptember 27-én, pénteken délelőtt.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában