sokkos állapotban

2018.08.08. 14:00

A kút fogságában – A kulcsi nő esetének legfrissebb hírei

Korábban már beszámoltunk arról a példaértékű mentőakcióról, amelyet a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság három rendőre hajtott végre hétfőn hajnalban Kulcson, ahol egy tizenöt méter mély kútba zuhant hölgyön segítettek. Kedden a három egyenruhással a helyszínen idéztük fel a történteket.

Szabó Szabolcs

A rendőrök a hétfő hajnali mentési akció részleteit is felidézték a történtek helyszínén Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Kulcson járunk, az üdülőházas övezetben, déli irányba jó negyedóra gyalogútra innen a település szimbólumának is mondható szélkerék.

Több szerencsés fordulat is segítette a mentést

– Hétfőn hajnalban kaptuk a riasztást, hogy valaki a Vöröspart utcában segítségért kiabál. A bejelentő azt már nem tudta megmondani, hogy pontosan melyik ingatlanból hallatszik a segélykérés. Öt órakor értünk a helyszínre, a dolgunkat nehezítette, hogy itt gyakorta még a helyrajzi számok sem minden esetben azonosíthatók. Úgy döntöttünk, alaposan átvizsgáljuk a környéket. Az egyik ingatlan mellett elhaladva kollégám, Parrag Mihály őrmester egy vékonyka hangra lett figyelmes. Bementünk az udvarra, ahol egy garázs és a meredek domboldal mellett egy egyszerű kút állt. Bevilágítottunk a betonkoszorús kútba, és egy riadt szempár nézett vissza ránk – idézi fel a történteket Fridrich Tamás rendőr törzsőrmester, aki a mentés részleteiről is beszélt:

A rendőrök a hétfő hajnali mentési akció részleteit is felidézték a történtek helyszínén
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Természetesen azonnal riasztottuk a mentőket és a Katasztrófavédelmet. Kommunikáltunk a kútba zuhant hölggyel, aki a hideg vízben didergett, és érezhetően sokkos állapotban volt. Egyeztetve a rendőrkapitánysággal, úgy döntöttünk, megkezdjük a mentést. A kút mellett találtunk egy vödröt, azon pedig egy alpinista kötelet, erre több csomót és hurkot kötöttünk, ezt úgy eresztettük le, hogy a hölgynek csak bele kellett bújnia és ráhúzni a felsőtestére. Miután ez sikerült, biztonságosan ki tudtuk húzni a nőt, aki – bár nem szenvedett komolyabb sérüléseket – nagyon rossz állapotban volt. A mentők reggel fél hatra értek a helyszínre, ellátták a nőt, majd kórházba szállították.

Ebben a kútban töltött több mint egy órát a szerencsétlenül járt középkorú asszony

Szabó Szabolcs főtörzsőrmester szerint számos szerencsés elem is szükséges volt a sikeres életmentéshez:

– Egyrészt, eddigi tapasztalataink szerint, hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy valaki ne szenvedjen komoly fej- és/vagy végtagsérülést egy ilyen, több mint tízméteres zuhanás során, másrészt a szerencsétlenül járt hölgy elmondása szerint fejjel esett a kútba, amelyben közel másfél méternyi víz volt. Azt nem tudta elmondani, pontosan mennyi időt tölthetett lent a hideg vízben, amelyben a kút peremének támasztott lábbal próbálta magát tartani, és segítséget hívni, de feltehetően több mint egy órát volt a kút fogságában. Hatalmas mázli kellett ahhoz is, hogy ezen a hajnali órán egy hétvégi házas környéken valaki egyáltalán meghallja a segítségkérését, és egyből riasztja is a rendőröket. Ezért is fontos a SZEM Mozgalom, a törődő és gondos figyelem a környezetünk iránt.

Fridrich Tamás korábban három és fél éven át volt Kulcs település körzeti megbízottja, így jól ismeri a környéket, valamint az érintett hölgy és családja helyzetét is.

Közel 15 méter mélység

– Láthatóan nehéz helyzetben élnek, ezért is volt szüksége, hogy ebből a nem éppen biztonságos kútból a hajnali órákban vizet vigyen a családnak. Információim szerint a hölgy korábban elvált, egyedül neveli 9 és 13 éves gyermekét.

Parrag Mihály a helyszínen részleteiben is bemutatta munkatársainknak, miként készítettek alkalmi mentőkötelet a helyszínen talált egykori hegymászó kötél maradékából, amely elég erős volt ahhoz, hogy segítségével felhúzzák a bajba került középkorú asszonyt.

A rendőrökkel felkerestük a hölgyet is – aki otthon volt a gyermekekkel, de nem kívánt nyilatkozni és fotó készítéséhez sem járult hozzá –, annyit közölt barátságosan, hogy Annának hívják, és nem igazán tudja felidézni a történteket, ám nagyon köszöni a rendőrök gyors és hatékony akcióját.

Az érezhetően még mindig a történtek hatása alatt lévő nőtől néhány jókívánsággal és tanáccsal búcsúztak a rendőrök, akik kérdésünkre kifejtették, egy sikeres életmentő akció után sem tekintik magukat hősnek, vagy különlegesnek. – Egyszerűen csak cselekedtük, amit kellett… Persze örömöt, sikerélményt és motiváló erőt jelent a mindennapok tekintetében, hogy ez a történet végül is pozitívan ért véget.

Az egyenruhásoktól arra is kíváncsiak voltunk, hogy szolgálatuk alatt találkoztak-e már ehhez hasonló esettel? Mint elmondták, legtöbb ilyen szomorú történet tragédiával ér véget, ám a közelmúltban Iváncsán szintén sikerült megmenteni egy kútba zuhant ember életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában