jön az enyhülés

2019.08.05. 18:00

A héten több régióban is gyérítik a szúnyogokat

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések.

duol.hu

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: mycteria

A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek. A következő napokban több Duna menti területen biológiai lárvagyérítést végeznek az esők miatt vízzel megtelt tenyészőhelyeken, adta hírül a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az esős idő hatására több területen ismét erősödött a szúnyogártalom. Az elmúlt hetekben kevesebb helyen volt szükség beavatkozásra, de a következő napokban ismét számos térségben kell csökkenteni a vérszívók számát.

Az elmúlt héten a Csepel-sziget településein, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Dráva mentén, a fővárosban, Sopron környékén és több turisztikai területen léptek fel a rovarok ellen. A változékony, gyakran szeles, esős időben sok kezelést az eredetileg tervezett helyett pótnapokon tudtak elvégezni.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok, stb. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

Az országos szúnyoggyérítési programban tervezett munkákról a települések egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint az alábbi linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában