ne legyen áldozat

2021.10.24. 11:00

Vigyázzon a piaci árnál alacsonyabb áron meghirdetett tűzifa vásárlással

A megyei rendőr-főkapitányság tűzifa vásárlásával kapcsolatos csalásokra hívja fel a figyelmet.

police.hu

Beköszöntött az ősz, egyre hűvösebbek a nappalok és az éjszakák is. Többen most kezdik meg a tűzifa vásárlását. Ehhez az online oldalakon is keresgélnek a kedvező hirdetések között, azonban nem minden üzlet kínálkozik valóban jó vételnek is.

Az internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel, vagy akár a teljes összeggel együtt.

A piaci árnál alacsonyabb áron meghirdetett tűzifa vásárlással kapcsolatos csalások közös jellemzője, hogy a sértettek az eladásra meghirdetett tűzifa árát előre átutalják a hirdetésben megadott folyószámlára, azonban a megrendelt áru soha nem érkezik meg, de az is előfordulhat, hogy silány minőséget, vagy jóval kisebb mennyiséget szállítanak.

fotó: police.hu

Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás. Kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

 • Soha ne utaljon előre készpénzt ismeretleneknek! Ha lehetőség van rá, akkor válassza az utánvétes megoldást!
 • A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatok esetén legyen körültekintő és elővigyázatos! A kedvezőbb áron történő értékesítés esetén, mindenképp tájékozódjon az tűzifa típusával, minőségével, származási helyével kapcsolatban! Végezzen előzetesen összehasonlítást más kereskedők által közölt árakkal is!
 • A megrendelés alkalmával egyidőben egyeztesse le a kiszállítás pontos helyét és időpontját. Szakértelem hiányában a leszállított áru ellenőrizéséhez kérjen segítséget tűzifa vásárlásában jártas személytől!
 • Abban az esetben, ha az átvétel helyszínén nincs lehetőség a mérlegelésre, kérjen mérlegelést egy közelben működő tüzép telephelyen!
 • Fizetésre csak a tűzifa lerakása, minőségi és mennyiségi ellenőrzése (mérlegelés) és átvétele után kerüljön sor.
 • Ragaszkodjon hivatalos számla kiállításához, az azon szereplő adatok tartalmának valódiságához, érvényességéhez és hitelességéhez (pl. aláírás, pecsét).
 • Állandó, huzamosabb ideje működő, megbízható helyről, online kereskedőoldalról történő vásárlást részesítsen előnyben!
 • Online vásárlás alkalmával mindig ellenőrizze az eladót korábbi visszajelzések, közzétett adatok alapján!
 • Ha mégis bűncselekmény áldozatává vált értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívón.

  Ezek is érdekelhetik