Jégkorong

2012.07.04. 17:47

Mol Liga - Kialakult a mezőny: hét csapat maradt

Dunaújváros - Nemrég még úgy volt, hogy tíz csapattal indul szeptemberben a jégkorong MOL Liga. Szerdára biztossá vált, hogy hétre zsugorodik a mezőny. Tavaly nyolc csapat küzdött meg a helyezésekért.

Agárdy Csaba

A Magyar Jégkorong Szövetség tájékoztatása szerint minden függő kérdés eldőlt, így a MOL Liga 2012/13-as szezonja hét klubbal rajtol el szeptemberben.
Korábban tíz csapatról volt szó, a magyar Dab.Docler, a Ferencváros, a Miskolc és az Újpest mellett Erdélyból a Csíkszereda és a Brassó, a Felvidékről Érsekújvár és a Dubnica,  Romániából a Steaua Bukarest, míg Szerbiából a Partizán Belgrád jelezte részvételi szándékát.
 
Előbb azonban a szlovák szövetség nem engedélyezte a HK 38 Dubnica szereplését, mivel új egyesület révén az otthoni bajnokságban nem indítanak utánpótlás-csapatokat. A Belgráddal pedig az volt a probléma, hogy csak októbertől lesz jég a pályájukon, és nem sikerült elérniük azt, hogy a MOL Liga szeptember eleji rajtjára legyen, így ők visszaléptek.

Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára a bukarestiekkel kapcsolatban az  alábbiakat nyilatkozta lapunknak:  - Ők végig az szerették volna, hogy keleti és nyugati csoport legyen, hiszen ők vannak a legmesszebb, Budapestig például közel kilencszáz kilométert kell  utazniuk. Nekik legalább egyharmaddal több az útiköltségük, mint a többieknek. Ezért szóba került, hogy a szövetségtől a bukarestiek kapnának valamilyen kompenzációt, ez a többi egyesületnek nem tetszett, így a Steaua is visszalépett.

A tavalyi magyar-román közös bajnokság nyolc csapatából még a Sapa farm lépett vissza, érkezni pedig csak az Érsekújvár  érkezett, így állt össze a hétcsapatos mezőny. Ez nem szerencsés, hiszen  a klubok már tavaly is azt szorgalmazták, hogy tíz együttes indulása lenne az ideális.

A bajnokság a tavalyihoz hasonló menetben zajlik majd: az alapszakaszt követően kialakuló sorrend szerint indulnak a csapatok a rájátszásra. Az  első helyezett erőnyerőként egyből az elődöntőbe kerül, míg a többi hat csapat ellenfélválasztást követően csatázik a fennmaradó három helyért. (Ez a rendszer egyébként például Svédországból lehet ismerős:  elsőként a második helyezett választ majd magának ellenfelet a lehetséges három csapat közül, és így tovább, amíg ki nem alakul a párosítás.)

Ami változás lesz a tavalyi szezonhoz képest, az az, hogy a rájátszás során, ha egy mérkőzés rendes játékidejében nem születik döntés, előbb 10 perc hosszabbítás következik, majd eztán jöhetnek a büntetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!