Jégkorong

2011.08.06. 11:06

Ráncfelvarrás a versenyképesség jegyében

Az osztrák pontvadászat az EBEL, fennállása óta szinte évenként finomhangoláson esik át, korábban korlátozták többek között a csapatok nevezhető összértékét.

Tóth Bence

A ráncfelvarrások elsődleges célja, hogy versenyképessé tegyék a ligát, és közvetve a nemzeti válogatottakat. Ám ha az osztrákok világbajnokságon mutatott teljesítményét vesszük górcső alá akkor ezen a téren érzékelhetők legkevésbé pozitív fejlemények.  A 2011/12-es szezon fő változtatása, hogy a nullapontos korhatárt 22-ről 24 évre emelték, egy esztendővel később a tervek szerint módosulna az értékelés rendszere is.

Csütörtökön Bécsben ligaülést tartottak, ahol az elképzelések szerint a Sapa Fehérvár AV19 nyári igazolásainak pontértékére is fényderült volna. Konkrétumok az ügyben mégsem születtek, így Láda Balázs, Ladislav Sikorcin, Magosi Bálint és Sille Tamás pontértéke még képlékeny. A fehérvári menedzsment azzal kalkulál, hogy legfeljebb 56 pontos kerettel vág neki a szezonnak, ami tehát a 60 pontos léc alá esne. Nagy változás az elmúlt évekhez képest, hogy a hazai nullapontos korhatárt 22-ről 24 évre emelték már a szeptember 9-én rajtoló bajnokságban. Elnézve az ördögök fiatalok alkotta bázisát, minőségi, meghatározó játékosok váltak ponttalanná, ami a szakemberek csapat rotálási és alkotási lehetőségeit szélesíthetik. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató azonban az érem másik oldalára is rávilágít:

- Gyanítom, hogy azért született az enyhítés, hogy több külföldit igazolhassanak a takarójukkal hosszabb ideig nyújtózkodó osztrákok, mert tele rakhatják fiatalokkal együttesüket és akár 15 egyenként 4 pontos korongozót tudnak igazolni - sejt a döntésben hátsó gondolatokat is a sportklub első embere.

Elképzelések szerint a 2012/13-es szezontól még több fiatal hazai játékos játékát helyeznék előtérbe a változások a ligában, és eközben a légiósok számát fokozatosan mérsékelnék. Köztudott, hogy elsősorban financiális kérdés a külföldiek szerződtetése bár a szakosztály-igazgató szerint, az hogy hány légióssal cikáznak a jégen az EBEL alakulatok, még nem hivatott dönteni a bajnoki cím sorsáról.

- Amennyiben a költségvetések alapján készítenénk tabellát nagyon nagy változásokat nem fedeznénk fel a helyezéseket illetően, a végén a két szlovén és mi csapatunkat találnánk, a cseh Znojmo kakukktojás. Az látszik, hogy a tavalyi döntős Klagenfurt és a Salzburg tanyázik az élen minden szempontból, a többiek 2,5-3,5 millió euróból gazdálkodhatnak, az alsó régiót alkotó csapatok pedig 2 millió euró alatti összegből - mondja Ocskay.

Végezetül, ha megnézzük, hogy a tavalyi évben mindössze hét légiós fordult meg a Raktár utcában, levonhatjuk, a konklúziót, hogy az eredményesség nem minden esetben áll egyenes arányosságban a külföldiek számával, ám a minőség és a pénz igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!