van remény

2017.12.21. 16:22

Ilyen egyszerűen megszabadulhat a molyoktól

Minden háziasszonynak bosszúságot okoz, ha ki kell dobni a molyoktól hemzsegő fűszerpaprikát, de most mutatunk ellenük néhány praktikát.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Andrey Arkusha

Rettegve nyitja ki a müzlis dobozt, és attól tart, hogy egy-két nemkívánatos ételmoly is belekerül a reggelibe? Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne küzdöttek volna meg legalább egyszer a molylepkékkel. Belemásznak a lisztbe, a csokoládéba, a tésztába, a müzlibe – írja a Mindmegette.

Magyarországon több mint 2200 molylepke faj él. A konyhában leggyakrabban az aszalványmollyal, a 8-10 milliméteres, vörösesbarna szárnyú kis lepkével találkozhat. Képes a legkisebb zugokban megtelepedni, kedvelik a magas páratartalmú, meleg helyeket. Nem csoda, hogy azokban a lakásokban, ahol nincsen kamra és a konyhaszekrényben tárolják a fűszereket, gabonákat, tobzódnak a molyok.

Az aszalványmoly átrágja magát mindenen. Gabonafélékben, hüvelyesekben , olajos magvakban, lisztben, mazsolában található meg, de kedveli a kakaót, a müzlit, a csokoládét, de a fűszereket is.

Minden háziasszonynak bosszúságot okoz, amikor ki kell dobnia a lisztet, fűszerpaprikát, vagy a müzlit, mert hemzseg a molytól, de most mutatunk néhány praktikát, amivel megszabadulhat az ételmolytól.

Először is dobjon ki mindent a szemétbe, amiben moly van, és a polcokat törölje át ecetes vízzel. Az újonnan vásárolt gabonákat, magvakat légmentesen zárható dobozban tárolja. Persze sokszor előfordul, hogy a boltban, vagy a piacon vásárolt termékben már benne van a moly. Ha biztosra akar menni, akkor vásárlás után tegye a lisztet, vagy az olajos magvakat 72 órára a fagyasztóba. A mínuszok megölik még a lárvákat is.

Nagyon fontos a gyakori szellőztetés is. Naponta többször szellőztesse a kamrát, konyhát, a lepkék nem kedvelik sem a hideget, sem a huzatot.

A boltokban, drogériákban kapható molycsapdékkal is védekezhet. Ezek a ragasztóval átitatott lapocskák az élelmiszerre nem veszélyesek, de a molyokat vonzzák.

Borítókép: Illusztráció

Andrey Arkusha / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!