Hírek

2013.09.04. 14:45

Hatvan évet ünnepel a Sándor Frigyes Zeneiskola

Dunaújváros - Fennállásának hatvanadik évét ünnepli a szeptemberben induló tanévben az országos hírnévvel bíró Sándor Frigyes Zeneiskola. Ünnepi hangolás.

A zeneiskola alapításának 60 éves évfordulójára emlékhéttel készül az intézmény. A részletekről a Sándor Frigyes Zeneikola igazgatóját, Moravecz Attilát kérdeztük

- Október közepén egy héten keresztül programokkal várjuk egykori és jelenlegi növendékeinket, a szülőket, a város lakóit, és mindazokat, akik velünk együtt szeretnék ünnepelni az iskola alapításának hatvanadik évfordulóját. Október 14-én, hétfőn az iskola hangversenytermében növendék koncerttel kezdünk. A galériában pedig az Intercisa Múzeum anyagából várostörténeti fotókiállítást nyílik majd. Szerdán a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában a volt növendékek és az iskolánkból elszármazott művésztanárok koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

- A hét folyamán a színház aulájában nyitjuk meg a különleges hangszereket bemutató kiállításunkat - folytatta az igazgató. - A péntekre tervezett ünnepi gálán fellép a Zenei Egyesület Kamarazenekara Gulyás György vezényletével. A Bartók Színházban szólistaként szerepelnek művésztanáraink. Elhangzik egy nyitány, amit iskolánk hatvanadik évfordulójára írt Bánkövi Gyula zeneszerző.


Térzene a zeneiskola fúvószenekarától. Októberben együtt ünnepelhetünk az intézménnyel (Fotó: V. Gy.)


Édesapja, Bánkövi András, a zeneiskola egyik alapítótanára. A koncerteken támogatói jegyekkel bárki részt vehet. A 2013/14-es tanév a jubileum jegyében zajlik. Jövő év áprilisában a Dunaújváros ad otthont a 8. Országos Zenekari Versenynek, amelyen 40 zenekar 1200-1300 fővel vesz részt. A jubileumi évadban filmet is készít a Sándor Frigyes Zeneiskola. A készülő DVD-n megszólalnak egykori dolgozók, a városból elszármazott kollégák, a korábbi intézményvezetők közül pedig Horváth Dénes és Balogh Zoltán András. A vezetésem alatti elmúlt két év történéseit részletesebben mutatjuk be - fogalmazott az igazgató, aki hangsúlyozta:

- Az ember életében is nagyobb jelentőséggel bírnak az évfordulók. A zeneiskola történetében hatvan év komoly mérföldkőnek számít, amit meg kell ünnepelni.

 

Egy kis történelem: Sándor Frigyes 1905. április 24-én született Budapesten. A Budapesti Zeneművészeti Főiskolán tanult. A harmincas évek derekán már elismert karmesterként számos együttest dirigált. 1949-ben az újonnan megalakult Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola igazgatójává nevezték ki. 1963-ban szervezte meg tanítványaiból a Liszt Ferenc Kamarazenekart, amelynek 1979. június 1-én bekövetkezett haláláig művészeti vezetője maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!