Hírek

2016.10.09. 19:00

Zene a könyvtárban

Dunaújváros - Az Országos Könyvtári Napok zárónapján, a Könyves vasárnapon kreatív zenei foglalkozásra várták a kicsiket a gyermekkönyvtárba.

Balla Tibor

Ferge Béla zenetanár Az élő muzsika címmel hirdette meg gyermekfoglalkozását. A nyüzsgő, zsibongó gyermektenger figyelmét hamar magára vonta az előadó, bemutatkozván, hogy őt mindenki Zene Bélának hívja. Elhozta lányát, Ferge Elizabetet is, aki hárfán közreműködött. Már csak a hangszer bemutatása volt hátra: Ő Sára, most már mindenkit bemutattam.

Már az első percekben megmutatkozott a zene varázslatos hatása, amint megszólalt a hárfa, elcsendesültek a gyerekek. Persze ez nem tartott túl soká. Nem is kellett, sőt! Hiszen azért hozta magával az előadó a különféle dobokat, csörgőket, lírát és ukulelét, hogy azokat a gyerekek kezükbe vehessék és megszólaltathassák.

Az énekeket, amiket Ferge Béla (jobbra) énekelt a kicsik hangszerekkel kísérhették Fotó: Ady Géza

Persze nem csak úgy, a maguk kedvére, sorra hozta az újabb és újabb dalokat, amelyeket vele énekelhettek, és hangszeres játékukkal kísérhettek. Meglehetősen széles spektrumból merített, hiszen Liszt Ferenc zongoradarabjától a Pál, Kata Péteren keresztül, libériai, arab, afrikai népdalokon át sokféle muzsikát hallhattak a gyerekek. A legkülönlegesebb talán az udmurt népdal volt. Akadt, amelyik elhangzott magyarul, csehül és lengyelül is.. A délelőttöt Bartók Egy este a székelyeknél című darabjával fejezték be.

Ferge Béla még idén visszatér, a Bartók-emlékév tiszteletére december 14-én, szerdán 18 órai kezdettel fog előadást tartani a könyvtárban A tiszta forrás felé... címmel Bartók Béláról. Ezt az előadást mindenkinek, 7-8. osztályos tanulóknak, középiskolásoknak, felnőtteknek egyaránt ajánlják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!