Hírek

2013.12.17. 13:55

Mária zarándokút: a venyimi arborétum kiváló megállóhely lehetne

Különleges állomása lehet(ne) a Mária útnak a venyimi, a Szent Bernát Arborétum. Zarándokutat végigjárni a szó minden értelmében véve: haszon!

Pekarek János

Haszon annak, aki hívőként (vagy akár egyszerű turistaként) keresi fel a többnyire vallási kegyhelytől kegyhelyig vezető útvonalakat – hiszen gyarapodik lelkiekben és testiekben egyaránt.

Haszon annak, aki létrehozza, szervezi, működteti az útvonalat – hiszen biztos lehet abban: valami hasznosat, jót, maradandót csinál.

S haszon azoknak is, akik a zarándokút mentén megállókat, büféket, olcsó szállásokat működtetnek – hiszen anyagilag is megéri nekik.

A minap írtunk arról, hogy közép-európai a Mária út zarándoklat észak-déli ágának Czestochowától Medjugorjéig tartó része magyarországi szakaszán Kisapostag fontos állomás lehet. A magyar szakasz Esztergomtól Máriagyűdig vezet – és hosszú darabokon, például Dobogókő előtt, vagy Máriagyűd környékén egyazon úton vezet a magyar zarándokúttal. Ami csakúgy Esztergomtól Máriagyűdig tart, ám például Budapesttől délre a Duna keleti, alföldi oldalán vezet, egészen a szekszárdi Szent László hídig, ahol visszatér a dunántúli, nyugati oldalra.

A Mária út viszont végig a Duna nyugati partján halad. Ennek lehetne remek állomása (Kisapostag mellett) a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétum, a község katolikus temploma mellett. Németh László, a Szent Bernát Alapítvány kurátora (nem mellesleg: a helyi természetjáró egyesület vezetője) szerint a venyimi arborétumot már önmagában is megérné felkeresniük a zarándokoknak: olyan növényritkaságokat láthatnak ott, amilyenek legközelebb legfeljebb Zircen láthatók! Emellett a parkban álló több száz éves rendház remekül alkalmas lenne zarándokszállásnak! S mindez a Dunától mindössze két-három kilométerre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!