Hírek

2010.03.06. 03:27

Zajos sikerek a Rudas szakközépiskolában

Dunaújváros - Sikert sikerre halmoznak a Rudas iskola diákjai. Első helyezettek lettek egy környezetvédelmi diákkonferencián, egyikük pedig egy másik versenyen diadalmaskodott.

Berkó Hajnalka

Pályamunkájukban bemutatták, milyen hatásai vannak annak, ha egy iskolát forgalmas helyre építenek. Megvizsgálták azt is, hogy a zaj hogyan befolyásolja a diákok gondolkodási képességeit, s hogy a zaj hatására megjelenő stressz milyen hatással van a diákcsoportokra.

Felkészítő tanáruk, Nyerkiné Alabert Zsuzsanna elmondta, hogy a környezetvédelmi irodától kaptak hitelesített zajszintmérőt, így tudták elvégezni a szükséges méréseket. A trió az eszköz segítségével megállapította, hogy a Rudas iskola kiemelten zajos környéken található, így szükséges lenne megelőző lépéseket tenni.

Narancsik Milán szerint az információátadás lenne az egyik megoldás a zaj csökkentésének érdekében. Előadásokat kellene tartani a témában, így többen tudnának a problémáról. Műszaki megoldásokkal is lehetne javítani a helyzeten. Úgynevezett árnyékolással (betonfallal), vagy fasorok telepítésével lehetne mérsékelni a zajt.

Milán, még a konferencia előtt, a Kutató Diákok Országos Szövetségének poszterversenyén, Esztergomban második helyezést ért el (ráadásul különdíjat is nyert) a Zajos iskola, stresszes diák című poszterével.

Azt zárójelben jegyezzük meg, hogy múlt szombaton ugyanez a trió fizikaversenyen járt Székesfehérváron. Itt egyénileg indultak, és bár szerintük ott nem értek el hatalmas sikereket, azt azért elégedetten könyvelték el, hogy legyőzték néhány régi konkurensüket .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!