Hírek

2017.05.11. 16:35

Napi hét perc kommunikáció - Példamutatással nemet mondhat a gyerek a drogra

Dunaújváros - Egyórás, de félelmetesen tömör és hatásos beszédben próbálta rávenni jó döntésekre a fiatalokat a szakértő.

Pekarek János

Dr. Zacher Gábor toxikológus valóságos médiasztár - és nem véletlenül: az a könnyedség, ahogyan megtalálja és megüti a hangot a mindig nehezen kezelhető kamaszokkal, csak a legnagyobb kommunikátorokra jellemző.

Nem tudjuk, hogy eleve ilyen mindent elsöprő beszédtehetséggel jött a világra, vagy szívós munkával képezte ilyenné magát, de ez mindegy is. A Dózsa moziban csütörtökön fél tizenkettőtől tartott egyórás, kábítószerügyi előadásának az a pillanata, amikor elakadt a szava egy előtte két lépésre, a nézőtér első sorában mobiltelefonozó kamasz láttára, majd ahogyan kidumálta magát ebből a helyzetből ("lehet, azért nem jut el az információ a szoftverhez, mert vastag a tűzfal") spontán tapsot váltott ki az ugyancsak kamasz közönségből - nos, ez a pillanat mindent érthetővé tesz.

Az előadás a dunaújvárosi közbiztonsági hónap egyik rendezvénye volt, amely a város önkormányzatának, valamint a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány támogatásával jött létre.

Az első percekben Orosz Csaba tűzoltó alezredes hívta fel a figyelmet arra, hogy május 16-ától több napon át próbálja majd Dunaújváros visszaszerezni az újraélesztési Guinness-rekordot, amihez önkénteseket kért.

Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetőjeként könnyedén kapta fel a témát, megjegyezve, hogy minden középiskolásnak kötelezővé tenné megtanulni az újraélesztést - hiszen soha nem tudhatjuk, kinek mikor és hol lesz rá szüksége. Különösen akkor lesz ez fontos, jegyezte meg a doktor, amikor az ember a dolog rosszabbik végére kerül, mondjuk, egy ismeretlen összetételű dizájner drog használata miatt...

Dr. Zacher Gábor toxikológus a moziban középiskolások előtt
Fotó: Ady Géza

"A fészbúk csillogó szemű nemzedékét" figyelmeztette arra, hogy itt, ezen az előadáson és mondjuk egy szombat éjszakai bulin ugyanarról van szó: jó döntést kell hozni. Ez pedig nehéz. Az igazi, éles döntés idején, amikor vissza kell utasítani egy "tabit", egy "csíkot", egy "spanglit", vagy bármilyen "anyagot", rendszerint egyedül van az ember, sőt, előfordulhat, hogy őt cikiző, ellenséges hangulattal találja magát szemben. Márpedig a legújabb dizájner drogok egyszerűen kiszámíthatatlanok, maga a terjesztő és/vagy a kínáló sem tudja, mekkora hatóerejű koncentrátumról van szó, s így könnyen kerülhet bárki újraélesztés fázisába: vagy sikerül, vagy nem.

Ez utóbbi, hárombetűs magyar szó: a NEM jelenti az egyetlen biztonságos megoldást. Zacher Gábor közölte, hogy toxikológusként bátran ajánlja bárkinek a "nulla milligrammos" fogyasztást: minden más "orosz rulett".

De itt nem csak, sőt: elsősorban nem kábítószerfogyasztásról, hanem a függőségről van szó. Márpedig nagyon sokféle magatartásbeli függőséggel küzdünk, mint a mobiltelefon-, a számítógép- és más függőségek.

Ez elsősorban kommunikációs probléma: mégpedig nemzedékek, szülők és gyermekeik közötti kommunikációs probléma. Kutatások szerint, idézte az előadó, ma Magyarországon egy szülő átlagosan naponta hét percet kommunikál gyermekével.

Márpedig, adta elő Zacher Gábor kedvenc poénját, ha a gyerek beszélgetni akar velünk, akkor az olyan, mint a halál és a hasmenés: ha jön, akkor nincs mese, menni kell! Akkor is, ha éppen Christiano Ronaldo fut el a tévéképernyő jobb szélén, vagy az Oscar-gálát közvetítik... Ezeket vissza lehet nézni - de a kommunikáció a gyerekkel nem tolható el: legfeljebb kétszer próbálkozik a gyerek megbeszélni a számára fontos problémát, aztán soha többé!

Egyébként nem a bulira indulás előtti húsz másodpercben kell felkészíteni a kamaszt arra, hogy jó döntést hozzon hajnalban, amikor esetleg kábszerrel kínálják, hanem születésétől fogva: értékrendet, keretrendszert, jövőképet és példaképeket kell mutatni számára.

Ma Magyarországon mintegy hétszázötvenféle kábítószer ismert, ennek minimum húsz százaléka bármikor elérhető a piacon, sokszor csak két sms-t kell küldeni érte. A szerek úgy változtatnak meg minket, mutatta kísérletekben "betépett" pókok hálóinak elfuserált mintáin, hogy abba a változásba már senki sem tud beleszólni. A szenvedő fél sem. "Nem csak drogszüzekről, drogfüggőkről van szó: a kettő között még sokan vannak, de: próbáljatok meg jó döntést hozni!"

AZ ÚJ SZEREK TILTÓLISTÁJA EGYRE BŐVÜL

Két új pszichoaktív anyag került tiltólistára - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön. Az államtitkár közlése szerint a Flubromazepam és az U47700 került az új pszichoaktív anyagok jegyzékére, amelyben így már 70-nél is több anyag szerepel.

Az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, tiltólistája folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorú fellépés érdekében - emlékeztetett. A tiltólistára új pszichoaktív anyagok és úgynevezett vegyületcsoportok, törzsképletek kerülnek, és a törzsképletekből származtatott vegyületek, anyagok szintén automatikusan tiltottá válnak.

Rétvári Bence azt is felidézte, hogy 2015. január 1-jétől a jegyzéket nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a jogalkotóa korábbinál gyorsabb reagálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!