Hírek

2016.06.14. 13:55

Ártalmatlan színezőanyag került a Dunába

Dunaújváros - Sötétvörös folyadék került a Dunába kedden kora délután. Azonnal megindultak a találgatások a különböző fórumokon, hogy mi történhetett.

Balla Tibor

A legtöbben a DUDIK fesztivállal igyekeztek összefüggésbe hozni, mivel a fesztiválhelyszín és a fesztiválkemping közötti részen, a csobogónál történt a szerencsétlen eset. A víz színezése a szervezők tudta nélkül történt, amelyről csak az eset megtörténte után értesültek, és azonnal a helyszínre siettek, hogy tisztázzák, mi okozta a vörös elszíneződést a csobogón, illetve a Duna holtágának egy kisebb szakaszán.

A szerencsétlen eset után az alvállalkozó azonnal megkezdte a kárelhárítást a csobogónál

Kiderült, hogy a fesztiválfelirat megtámasztására, rögzítésére használtak több száz literes ballonokat, ezekből engedték le a vizet. A ballonok egyikének - amit az alvállalkozó az egyik iparvállalattól vásárolt - aljában maradt egy ipari színezőanyagból egy kevés.

A ballonon található veszélyes anyagot azonosító bárca alapján a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Farkas-Bozsik Gábor alezredestől megtudtuk, a Basazol Red nevű anyagról lehet szó, ami egy maró hatású színezőanyag. A katasztrófavédelmi szakértő szerint ilyen minimális mennyiségben a Dunába kerülve inkább látványos, mint veszélyes. Ráadásul a ballonon nincs semmilyen jelzés, ami alapján az anyag élő növényzetre, vagy a halakra veszélyes lenne.

Minden környezetszennyező, törvénysértő, vagy a város lakóit hátrányosan érintő magatartástól elhatárolódik a DUDIK menedzsmentje. Az alvállalkozó egy nap türelmi időt kapott a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalattól a víz és a partszakasz megtisztítására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!