Hírek

2014.08.07. 17:00

Vízszolgáltatót vált a város?

Dunaújváros - A közgyűlés soron kívül tárgyalta a Mezőföldvíz Kft. ivóvízszolgáltatási ajánlatát a csütörtök délelőtti rendkívüli ülésén.

Körmendi Erzsébet

Áder János köztársasági elnök 2014. október 12-re kitűzte az önkormányzati képviselő és polgármesterválasztást. A határidők betartása is indokolta a közgyűlés összehívását: megválasztották a helyi választási bizottság tagjának dr. Bakos Károlyt, dr. Hanák Tamást és dr. Balog Edinát, a póttag dr. Brunner Zsófia és dr. Varga Balázs lett. Az ünnepélyes eskütétel után Bakos Károly megköszönte a bizalmat és a törvényesség legnagyobb betartását ígérte. Cserna Gábor polgármester arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a helyi választási irodát Vargáné dr. Sürü Renáta, Dunaújváros jegyzője vezeti, helyettese dr. Orbán Zsuzsanna aljegyző, az operatív munkát pedig a tavaszi választásokhoz hasonlóan dr. Molnár Attila végzi.

A helyi választási bizottság tagjai, póttagjai: dr. Balog Edina, dr. Bakos László, dr. Hanák Tamás, dr. Brunner Zsófia, dr. Varga Balázs

A helyi választási bizottság tagjainak megválasztása után Cserna Gábor polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy elkezdődött a felkészülés: a pártok és jelölőszervezetek felvehetik a formanyomtatványok egységes csomagját a helyi választási irodán.

Ám előtte sürgősséggel, nulladik napirendi pontként tárgyalta a testület a Mezőföldvíz Kft. Dunaújváros víziközműveinek üzemeltetésére tett ajánlatát. Mint ismeretes, közműtulajdonosként a DVG Zrt. 2001 decemberében kötött üzemeltetési szerződést a DVCSH Kft.-vel a városi ivóvíz- és szennyvízelvezetés ellátására. A közgyűlés idén május 29-én döntött úgy, hogy ezt a szerződést felmondja a határozat közlésétől számított 180 napra, mert a DVCSH nem tesz eleget a kötelezettségének, nem fizeti a bérleti díjat a közművagyon után. A víziközmű törvény egy másik paragrafusa értelmében a szerződést év végén, de legalább 8 hónapos felmondási idővel lehet felmondani. Ezért a májusi közgyűlési határozatot hatályon kívül kell helyezni.

Másfelől a DVCSH Kft. tizenkét hónapra kapott működési engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A közgyűlési előterjesztés szerint az önkormányzatunknak számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy amennyiben a DVCSH Kft. a MEKH-től esetlegesen nem kap működési engedélyt, úgy 2015. január 1-től az önkormányzati törvényben és a víziközmű törvényben megfogalmazott kötelező ellátási feladatok teljesítése érdekében közérdekű szolgáltató kijelölését kérje, avagy a jogszabályi feltételeknek megfelelően működő, engedéllyel rendelkező szolgáltatóval szerződéskötést készítsen elő, pályázati eljárás nélkül.

A Mezőföldvíz Kft. ajánlatot tett Dunaújvárosnak a víziközművek üzemeltetésére és a szolgáltatásra, bérleti-üzemeltetési szerződés keretében. Ezt megismerve a közgyűlés felkészült arra az esetre, ha a DVCSH Kft. működési engedély hiányában nem tudja teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeit. Szükség esetére felhatalmazta a polgármestert a csatlakozáshoz szükséges tárgyalások lefolytatására, a bérleti-üzemeltetési szerződéstervezet, az üzletrész adásvételi szerződéstervezet és egyéb tervezett intézkedések előkészítésére, mindennemű kötelezettségvállalás nélkül.

Rácalmás polgármestere, Schrick István többször tárgyalt Dunaújváros vezetőivel arról, hogy kiépítsé a 6-os főúti körforgalomnak az ötödik ágát, amely a két település közigazgatási határán van, de már Rácalmás területén. A közgyűlés egyetértett a fejlesztéssel, amely a főúttól keletre lévő iparterület ingatlanfejlesztését szolgálja.

Az új vásártér kialakításának folytatására, építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági, közvilágítási és útépítési munkáira közel 40 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. A tervezett újraélesztési Guinness-rekord kísérlet megvalósítását a regisztrációhoz szükséges 140 ezer forint plusz áfa összeggel támogatja a közbiztonsági közalapítványon keresztül. A Dunanett Kft. felügyelőbizottsági tagja Lassingleitner Antalné lesz Busi Éva helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!