Hírek

2010.07.01. 02:28

Víz lehet, és vezetéken át

Kulcs - Az jó, ha százegynéhány hétvégi telek végre vezetékes vízhez jut. Az nem jó, ha nagy hercehurca közepette. A virághegyi vezetéképítés fejleményei.

Pekarek János

S nagyon úgy tűnik, a kelleténél nagyobb felfordulás közepette.

Az érintett telektulajdonosok már tavaly kezdeményezték, hogy építsék ki a vízvezetéket: aláírásokat gyűjtöttek, meggyőzték az önkormányzat vezetőit, hozzá is fogtak volna a beruházáshoz - ám a mintegy százharminc aláíróból a december 15-i határidőig mindössze tizenketten fizették be a pénzt.

Talán ez magyarázza a helyi önkormányzat nem múló fenntartásait...

Idén újrakezdődött az akció, százhúszan írták alá a kezdeményezést, százhárman be is fizették a pénzt (kétszázezer forintot, harmincegyen részletfizetési kedvezményt kaptak az önkormányzattól), úgy tűnt, minden rendben.

Ám hivatalos és részletes információk nem érkeztek ezután a telektulajdonosokhoz - és ahogyan az történni szokott, ezért a fél- és negyedinformációk, valamint a rémhírek vették át az uralmat az építtetők között.

Ennek kívántak (végre!) véget vetni kedden délelőtt a kulcsi közösségi házban, ahol az érintettek és a polgármester szemtől szemben mondták el, ami a szívüket nyomta. Kiss Csaba polgármester szerint az építkezést kezdeményezők hibáztak azzal, hogy nem tájékoztatták megfelelően társaikat a részletekről. Több telektulajdonos szerint viszont az önkormányzat nem teljesítette tájékoztatási kötelezettségeit. Ebben nem jutottak egyezségre, s az sem derült ki, hogy miért annyiba kerül az építkezés, amennyibe. (Kétszázezer telkenként a hozzájárulás, plusz negyvenezer várható a vízaknára, nyolcvankétezer a bevezettetésre, tervezésre, nyomáspróbára, tisztításra, térképvázlatra, tulajdoni lap-információkra, nem kell hiteles térkép és tulajdoni lap, ezeket az önkormányzatnál beszerezhetik!) A földmunkákat, mint írtuk, vagy a kivitelező DRV Zrt. végzi el, ha minden kötél szakad, az önkormányzat megpróbálja rendezni. A bekötési díj telkenként, hossz szerint változó.

Ám sokan nehezteltek amiatt, hogy nem kaptak időben részletes tájékoztatást az építkezésről. Egy telektulajdonos felvetette a kérdést, miért nem próbált pályázaton pénzt szerezni a beruházáshoz az önkormányzat: a polgármester válasza annyi volt, hogy semmi köze hozzá... Megjelent egy tervező, aki a olcsón (telkenként tizennyolcezerért) vállalta a vízbevezetés megtervezését: a gyűlés végül azért szakadt félbe, mert a telkesek sorba álltak a tervezőnél, tervért.

Címkék#Kulcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!