Hírek

2016.01.14. 15:58

Visszatekintő: díszpolgárokat avattunk, szép sikereket értek el diákjaink

Dunaújváros - A dunaújvárosi eseményekről szóló múlt évi összefoglalónk ezúttal az április-május-júniusi helyi eseményekkel folytatódik.

Pekarek János

A Magyar Rektori Konferencia különdíját nyerte el a Dunaújvárosi Főiskola a hazai tehetséggondozás legfontosabb seregszemléjén, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) során. Az OTDK Műszaki Tudomány szekciójában Agócs Mihály harmadéves gépészmérnök és Katona József másodéves mérnökinformatikus hallgató egyaránt a legjobbaknak járó elsőhelyet hozta el, míg Szilágyi András másodéves anyagmérnök hallgató munkájával a harmadik helyet gyűjtötte be kategóriájában.

Hogyan lehet megoldani a Duna menti magaspartok gondját? Elkerülni a mind nagyobb árvizeket? Kulcson rendeztek erről konferenciát. A gond városunkat is meghatározó módon érinti. Schweitzer Ferenc professzor szerint csak egy új folyamszabályozással orvosolhatnánk ezeket a veszélyeket.

A múlt évi Országos Tudományos Diákköri Konferencián a helyi főiskola diákjai jól szerepeltek. Katona József, Szilágyi Sándor és Agócs Mihály a díjakkal.

A nyomozási eredményesség az, amiben fejlődniük kell a rendőröknek, mondta lapunknak adott interjújában Nagy Zoltán ezredes, Dunaújváros rendőrkapitánya. A városi rendőrség statisztikái javultak, növelni tudták közterületi jelenlétüket, feletteseik és a helyi önkormányzat, valamint a lakosság szerint is jó osztályzatot érdemeltek ki az újvárosi rendőrök.

Tizenkétezer kilométer és ötven nap után sikeresen landolt Budapesten a Földközi-tengert repülőgéppel megkerülő magyar Magbus Expedíció, Földi Zoltán és Hankusz Kálmán. A páros ezzel a repüléssel szeretett volna emléket állítani elődeiknek, Bánhidi Antalnak és Bisits Istvánnak, akik 82 évvel korábban a magyar tervezésű és építésű, kétfedeles Gerle-13 típusú nyitott kisgéppel repülték körbe a Földközi-tengert.

Remekül rajzoló, szépen éneklő és jól táncoló általános és középiskolások népesítették be a Városháza teret április 15-én. A Tehetség Hónapja országos akció keretében rendezték az úgynevezett Street Art programot, amelyen mintegy háromszáz fiatal csillogtatta tehetségét.

Körberepülték a Földközi-tengert: Hankusz Kálmán a visszatért gép pilótafülkéjében állva

Ünnepélyesen átadták a lakóknak a modernizált Római körutat. Több mint egymilliárd forintból újították fel az utakat, köztereket és lakóházakat a városnegyedben. Megújult a városrész óvodája, sportpályával és szolgáltatóházzal is gyarapodott a környék a város rehabilitációs beruházás következtében. 756 lakás hőszigetelését is elvégezték.

Ökobázis nyílott a városban, sajnos, csak két hétre. A volt Junior Cipőgyár területén az Ökologistic környezetvédelmi alapítvány szervezett akciót, amelyen a környezetvédelem iránt elkötelezett civil szervezetek mutatkozhattak be. Wünsch László és felesége, Tomcsányi Éva táncpedagógusok vehették át a Díszpolgár címet a városalapítás 64. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Tizenheten vettek részt a Szakma Sztár verseny döntőjében, Budapesten. A kiváló szakmunkástanulók közül négyen érmet is nyertek: Nemes Imre automatikai technikus és Sipos Milán magasépítő technikus aranyérmes, Joó Dávid ács-állványozó ezüst-, Kaszala Tamás géplakatos bronzérmet szerzett.

A Dunaújváros Ifjúságáért díj kitüntetettjei: Szloboda Lajos és Dobráné Szabó Márta pedagógusok a díjátadáson

Egy hónapig tartó felújítás kezdődött a Dózsa György úti vasúti felüljárónál, félpályás lezárás mellett.

Idén is megrendezték a dunaújvárosi Bringatúrát. A fődíjat, egy fekvőkerékpárt Zsömör Bálint István nyerte.

Két elkötelezett, régi és remek szakember, Dobráné Szabó Márta és Szloboda Lajos nyerte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat a városi közgyűléstől.

Ebben az évben volt húszéves a HÍD Egyesület: amely kezdettől fogva a város és a térség fejlesztéséért, a helyi közösségekért tevékenykedett.

Hatvanéves lett a Dunaferr Középiskola: nagyszabású ünnepségsorozatot rendeztek ez alkalomból

Hatvanéves lett a Dunaferr Középiskola: városunk legrégebbi középfokú oktatási intézménye nagyszabású ünnepséggel köszöntötte az évfordulót.

Határon túli fiatalok nyaraltak városunkban. A huszonöt táborozó fiatal a Lorántffy kollégiumban lakott, vendéglátójuk a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület volt. A fiatalok Kárpátaljáról és Nagyváradról érkeztek.

Dunaújváros adott otthont a Megyenapnak. A résztvevőket a Városháza dísztermében és a főtéren köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!