Hírek

2013.01.03. 18:47

Visszatekintés 2012 - Avargyűjtési akció, faültetések

Dunaújváros - Hagyományos év eleji visszatekintő-sorozatunkat a 2012-es év helyi társadalmi és civil eseményeivel kezdjük: január 1-től március 31-ig.

Pekarek János

Január:

Befejeződött kiadónk, a Pannon Lapok Társasága 2011-es Erdővédő akciója - de a mozgalom civil keretek között folytatódott! Az Újpart Művészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, városlakók, középiskolások és nyugdíjasok részvételével több száz fát ültettek el a Duna-parton a múlt évben.

Megkezdődött a központi sporttelep füves edzőpályájánál a kerítés bontása. A területet egy ingatlanközvetítő cégnek adta el a város, amely a hírek szerint egy szupermarket-láncnak értékesítette tovább.  Sportolók és szurkolók január 7-én rögtönzött kispályás focimeccsel fejezték ki tiltakozásukat. A területen egyébként azóta sem épült semmi.

Avargyűjtési akciót hirdetett a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat: hetente kétszer ingyen elszállították és Duna-parti bázisukon elégették a lakók által nejlonzsákokba gyűjtött avart. Feltétel: a zsákokban csakis avar lehet, más szemét nem! A dolog működött, ősszel újrakezdték.

Közel háromszázezer forintot gyűjtöttek össze a dunaújvárosiak egy májáútültetésre váró kislány, Szoták Alexandra esseni vizsgálatára. A májátültetést az idénre halasztották, a pénz készenlétben.

Egy vonat tizenhárom kocsija siklott ki Rácalmásnál februárban (Fotó: Vohlmann György)

Február:

A hónap harmadik napján nagyon hamar véget ért a tanítás a város iskoláiban az extrémnek ígérkező időjárás miatt: mínusz húsz fokra és erős havazásra számítottak a szakemberek. Bejött. Tanítási szünet nem volt, az ellátás és a közlekedés fennakadás nélkül folytatódott. Tíz zsáknyi meleg ruhát adott a városi Útkeresés Családsegítő Szolgálat támogatottjainak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. Az Útkeresés  gyűjtésre hívó felszólítására sok magánszemély is elvitte már nem használt, de még jó állapotban lévő ruháit.

Gazdanappal egybekötött ünnepi zárszámadást rendezett az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borrend. Az ötvenhat tagot számlált rend addigra felújította a szőlőhegyi kápolnát, és tervezte környékének rendbehozását is. Megtették!

A hónap utolsó szombatján műszaki hiba miatt kisiklott egy, a városba vasércet szállító   tehervonat 13 kocsija Rácalmás és Dunaújváros között. A pálya tönkrement. A helyreállítás rekordidő alatt befejeződött, a forgalom már egy hét után megindult.

Március:

Egy gólyafészekkel gyarapodott a környék: a nagyvenyimi halastó mellett két helyi vállalkozó és egy országos szolgáltató együttműködésével mesterséges gólyafészek-alapot szereltek egy villanyoszlopra. Mindenképpen hasznos!

Emléktáblát avattak a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti terméskő sziklán abból az alkalomból, hogy az intézmény tavaly volt negyven esztendős.

Kibővítették és felújították Mezőfalva régi kultúrházát: az új művelődési ház igazán látványosra sikerült. Később a község egyik nevezetes és érdemes személyiségéről, az egykori iskolaigazgatóról, Kiss Kálmánról nevezték el az intézményt.

A Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete hagyományteremtő szándékkal rendezte meg művészeti seregszemléjét. Közel ötszáz szereplőt, hatvan produkciót láthatott a közönség a városháza C-épületének színpadán.

Az új rácalmási városháza előtt felavatták a kisváros egyik új szobrát, Cyránski Mária szobrászművész Széchenyi Istvánról készített portréját diákcsoportok műsorával.

Civil Közösségi Tér nyílott a Dózsa Mozi Centrumban! A városi és környékbeli civil szervezetek ingyen jutottak pódiumhoz és gyülekezési helyhez a mozi üzemeltetői révén. Ám a kezdeményezés őszre elhalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!