Hírek

2013.04.02. 19:15

Vissza a malomba! Kulturális centrum lehet Pentele szívében

Dunaújváros - Több mint tíz éve üresen áll az 1907-ben épült gőzmalom és a hozzá kapcsolódó kúria. Esély az újrakezdéshez.

Szabó Szabolcs

Minden esély megvan arra, hogy heteken belül a  város tulajdonába kerüljön a Magyar úton taláható,  több mint  tíz éve bezárt malom és a hozzá kapcsolódó kúria épülete, a város egyik legértékesebb része.

Mint lapunk korábban hírt adott róla, az önkormányzat pályázatot nyújtott be a jelenleg felszámolás alatt lévő Dunamalom Kft. tulajdonában lévő terület és a rajta található ingatlanok megvásárlására.  A pályázatot bruttó 75 millió forintos vételi ajánlatával az önkormányzat nyerte el. Az adásvételi szerződést e hónapban már alá is írhatják a szerződő felek. A Magyar utcában található gőzmalom 1907-ben épült meg a Rudnyánszki-Mondbach kastély kertjében. A kastély pedig 1780-ban épült és jelenleg is műemlékvédelem alatt áll.

A gőzmalom épülete (Fotó: Vohlmann György)

A gőzmalom a rendszerváltás idejében alig tízmillió forintért került magántulajdonba, ám 2000-ben végleg bezárták - az akkori tulajdonos nem tudta gazdaságosan működtetni a nagyon értékes területen található vállalkozást.

A DH az elmúlt évtizedben többször is kereste a malom aktuális gazdáit, ám mindössze annyit sikerült rögzítenünk, hogy több tulajdonos és  felszámoló kezén megfordult az épületegyüttes, de igazi gazdája azóta sem akadt.

A pentelei civil szervezetek három évvel ezelőtt egy fejlesztési koncepciót is bemutattak, miként képzelik el a malom és a kúria együttes rehabilitációját és új funkciókkal történő megtöltését.

A terv készítői egy kulturális centrumot álmodtak meg Pentele városrész szívében.

Az önkormányzatnak első körben a terület őrzéséről kell gondoskodnia, majd egy tanulmányterv készül, az épületegyüttes átalakításáról, jövőbeni használatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!