Hírek

2013.03.08. 06:38

Virágok, világok: Quintia

Dunaújváros - Vagy én nézek ki jól, vagy a lakás - szól az öt remek hölgyet felvonultató Quintia zenekar egyik alapvetése, amelyet ezúton is vitatnánk. Öt zenepedagógus édesanya örömzenéje!

Szabó Szabolcs

Anya öltöztet, mosogat,  főz, családot gondoz, lelket ápol, kakaót melegít, munkába jár és a napi huszonnegyedik óra után is talál magának egy-két órát, amely fel- és kiszabadítja, a szeretett, de mindenkor terhes hétköznapokból. Mégpedig a zenével!

Leginkább így tudnánk leírni, miért is és miként működik az országos szinten is unikumként számon tartott Quintia  zenekar.

Az együttest öt zenepedagógus, muzsikus alkotja, akik számos újvárosi és térségi háztartásban ismertek. Találkozhattunk velük tanórán, iskolai és városi rendezvényen, színházi és más kulturális rendezvényeken.

A Beke Beáta, Németh Irma, Pocsai Mária, Kurina Laura és Péter Kata alkotta Quintia zenekar tagjai összesen kilenc gyermeket nevelnek és terelgetik a gyerkőcökhöz csatolt férfiakat is. Szombaton este egy  igazi nőnapi koncerttel kedveskednek egyre gyarapodó közönségüknek a Bartók színház aulájában Virágom  Világom címmel.  Ez alkalomból látogattunk el a Quintia egyik próbájára.

Quintia - remek zenészekről van szó, akik együtt egy különös zenei világot nyitnak meg hallgatóságuknak

Elmondásuk szerint öt különböző személyiségű hölgyből tevődik össze a Quintia és ezen önálló vegyértékek kerek, működő egészet alkotnak. A próbákon nincs vita, hiszti, ellenkezés, radikális különvélemény. Ugyanis, mire a Quintia tagjai - főként vasárnap délutánonként - próbára érnek, már semmi mást nem kívánnak, mint egy kis zeneterápiát.

Őszintén, nincs erre időnk, sem energiánk, ám mégis olyan erőket szabadít fel bennünk ez a pár együtt zenélt óra, hogy megéri - mondják az együttes alapmotivációjáról.

A Quntia egyébiránt a Bartók egy alkalmi felkérésére alakult még 2011-ben és a bemutatkozás olyan nagy sikert hozott, hogy úgy döntöttek: folytatni kell a közös munkát. A tagok elmondása szerint mindehhez kellett Németh Irma kohéziós tevékenykedése is, ám végül összeállt, és örömünkre együtt maradt a Quintia. Csak zárójelben: a csapat tavaly elindult a kezdő zenekarok számára kiírt országos Talentum tehetségkutatón, és nem fogják elhinni: sikerrel vették az akadályt. Még szép, hiszen remek zenészekről van szó, akik együtt egy különös zenei világot nyitnak meg hallgatóságuknak.

Holnap a Quintia igazi ünnepi koncerttel készül a Bartók aulájában. Segítségükre lesz a férfiakból álló Saxofon Bird Band... Majd elfelejtettük, közben azért anya mos, főz, vasal, takarít...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!