Hírek

2017.08.07. 19:05

Balatonból egyenesen a bográcsba: Méry Péter különlegességet alkotott a Halászléfőző versenyen!

DUNAÚJVÁROS Méry Péter egy világot járt, azt sokféle szempontból megismerő és az élményeit másoknak is szívesen bemutató dunaújvárosi származású művész.

Balogh Tamás

Sokunk nagy meglepetésére legutóbbi nyilvános szereplésén a gasztronómiai ismereteire hívta föl a figyelmet. A főztjét megkóstolva a dunaújvárosi halászléfőző versenyen, állíthatjuk, hogy azt a leckét is alaposan megtanulta. Különdíjat nyert vele.

Méry Péter (jobbról) és adjutánsa, Lehel a dunaújvárosi halászléfőző versenyen Fotó: Ady Géza

Ma mit írna a névjegykártyájára?

- Azt, hogy Méry Péter életművész. És nem mellékesen azt is, hogy ma őrületes halászléket főzök. A tudásunkat Szigligeten szereztük meg, és ott is sikerrel készítjük már huszonhat éve. Ma két kategóriában is bemutatkoztunk. Az elsővel a Rusztikus kategóriában, ami a Duna-delta halászlé nevet kapta. Ez olyan egyszerű, hogy ki sem filéztük. Azt azért el kell mondanom, hogy a halat mi fogjuk ki a Balatonból, és az egy óra múlva már benne van a bográcsban.

Ami viszont ennél érdekesebb, annak hosszabb a története. Korábban nagyjából tíz évet éltem Hawaiin, és az ottani srácoktól tanultam meg a náluk kedvelt hallé készítését. Ehhez hatféle halat, rákot, illetve kagylót hoztunk. A hozzávaló paprikaszerű, ízesítő fűszert is, de a színe nem lesz olyan, mint a hazaié. A tudományt tovább adtam Lehel barátomnak, aki megtanulta, és most főképp ő szorgoskodott annál a bográcsnál. Ez is nagyon finom lett. Ez száz százalék!

Elég nagy kihívás hazai pályán, a Duna mentén ilyesmivel próbálkozni!

- Van itt egy olyan kategória, hogy halkülönlegességek, és ezzel a levessel oda neveztünk be. A hagyományosban nem is mertem volna indulni, hiszen ott olyan profik vannak, hogy labdába se rúghattunk volna. Viszont ilyet, mint mi, senki sem készített. Mi máskor is szívesen fogyasztjuk, de az érdeklődőket is örömmel kóstoltattuk ezen alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!