Hírek

2017.05.23. 18:45

Véres Manchester - Ártatlanok elleni gyáva támadás

Egész Európát megrázta a kedd hajnalban elkövetett manchesteri merénylet, amelynek 22 ember esett áldozatul. A sérültek száma is jelentős.

Szabó Szabolcs

Pokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendezvényközpontjában, a Manchester Arenában. A kedd esti adatok szerint a támadásban, amelyet valószínűleg egy öngyilkos merénylő követett el, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, éppen akkor, amikor a több ezres tömeg távozóban volt a rendezvényről.Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján.

A manchesteri rendőrség főparancsnokának kedd esti tájékoztatása szerint egy 22 éves, Salman Abedi nevű férfi lehetett az előző éjjel végrehajtott öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője. Ian Hopkins, a manchesteri rendőrkapitányság előtt felolvasott rövid tájékoztatójában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez egyelőre csak gyanú, mivel a halottkémi vizsgálat még nem azonosította hivatalosan az öngyilkos merénylőt. A manchesteri rendőrkapitány közölte: éppen ezért egyelőre nem kíván semmilyen további nyilatkozatot tenni a merénylő kilétével kapcsolatban. A BBC értesülése szerint mindazonáltal az elkövető valószínűleg líbiai származású, de Manchesterben született, és ott is élt.

A támadások kitervelőinek célja, hogy az európai nagyvárosok mindennapjainak része legyen a félelem. Az itt látható kép a kedd hajnali manchesteri merénylet utáni órákban készült a terrorcselekmény közvetlen közelében Fotó: MTI

A történtekről dióhéjban:

A 24 éves amerikai popsztár csodálatos műsort adott, a nézők együtt énekeltek vele, s a rózsaszín lufikkal teli küzdőtérről küldözgették fotóikat a Facebookra.

Ariana Grande elénekelte az utolsó dalt, a fényeket felkapcsolták, a lányok a színpadra tapadt tekintettel remélték, hogy néhány hangra, táncra még visszatér, amikor kintről, a pénztárak felől hatalmas dörrenés hallatszott. Néhány másodpercnyi zavarodottság következett, aztán az eszmélés, hogy a közelükben valóban robbanás történt. A 21 ezer embert befogadó épületben a nézők a székeken bukdácsolva, egymást taposva rohantak a főbejárat felé, amely pillanatok alatt eldugult. A hátrébb lévők a vészkijáratokon zuhantak kifelé.

Manchesterben aznap orvoskonferenciát tartottak, amelynek résztvevői is beszálltak a mentésbe, az utcákat fegyveres rendőrök lepték el. A rendőrség felhívásban kérte az embereket, maradjanak távol az arénától, az épület alatt lévő pályaudvart pedig lezárták.

Huszonketten életüket vesztették, köztük gyerekek, 59-en megsebesültek és tizenkét fiatal sorsáról nem lehetett tudni. Ian Hopkins, a manchesteri rendőrség feje bejelentette: öngyilkos merénylő robbantott, aki a helyszínen meghalt. Tegnapra azonosították, de a nevét nem közölték. Szemtanúk szerint a koncertaréna bejáratánál jóformán nem is ellenőrizték a nézőket.

Ariana Grande sértetlenül jutott ki az arénából, de közösségi oldalára azt posztolta, hogy összetört, és nincsenek szavai a történtekre. A robbanásról szóló információk pillanatok alatt terjedtek a közösségi médiában, a 48 éves Paula Robinson jelezte, hogy 50 fiatalt egy szállodában helyezett el. Sokan szállást ajánlottak a Manchesterben ragadtaknak, a vendéglők ingyen étellel, itallal fogadták az embereket.

Theresa May miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, s közölte: a támadó úgy választotta ki a robbantás helyét és idejét, hogy tette a lehető legsúlyosabb következményekkel járjon. Kérte, akinek hasznos információja van, jelentse a rendőrségnek. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, ez súlyos terrorfenyegetettséget jelent. A támadás miatt felfüggesztik a brit választási kampányt. Az öngyilkos merényletet tegnap az Iszlám Állam vállalta magára.

Áder János Magyarország köztársasági elnöke együttérzését fejezte ki a brit anyakirálynőnek. Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Theresa May brit kormányfőnek.

A DH kedden megkereste Hajdu Mártont, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét, aki lapunknak elmondta:

- Tömegkatasztrófák esetére is megvan az a bevett gyakorlat, protokoll, amelyet a katasztrófavédelem munkatársai követnek. Az első lépés az esemény lokalizálása, a helyszín behatárolása, a körülmények feltárása. Ezek alapján a már helyszínre érkező munkatársak megszervezik a mentés folyamatát. Itt kaphatnak szerepet két nemzetközi minősítéssel is bíró csapataink a Hunor és Huszár szakemberei is. A mai digitális világban, szinte minden állampolgár egyfajta önálló hírügynökségként is tud működni a mobilkommunikációs eszközök segítségével, így kiemelt figyelmet kap a lakossággal történő kommunikáció. Ebben helyet kell, hogy kapjon a történtek pontos ismertetése, valamint az is, hogy egy adott helyzetben mit is kell tenni a helyben élő polgároknak, az érintetteknek. A katasztrófavédelem feladata, hogy minden egyes bejelentést komolyan vegyen, és a lehető leggyorsabban és hatékonyan reagáljon a kialakult eseményekre. Ez egyaránt értendő a sérültek kimenekítésére, a helyszín biztosítására és az esetleges további káresemények megakadályozására is - mondta el Hajdu Márton, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Visszatérve a kedd hajnalban történt manchesteri eseményekre:

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a manchesteri robbantás elkövetőjeként.

A közösségi portálokon közzétett videofelvétel szerint a kalifátus egyik katonája képes volt egy robbanószerkezetet elhelyezni, ahol Manchester városában a keresztesek összegyűltek . A közlemény szerint a támadás célja Isten vallásának a megbosszulása, a hitetlenek megfélemlítése és a muszlimok földjén elkövetett támadásaik viszonzása volt. A közlemény további merényleteket helyezett kilátásba. A manchesteri rendőrség kedden közölte, hogy őrizetbe vett egy 23 éves férfit az előző éjszakai robbantással összefüggésben. A rendőrség kedd estig erről közelebbi részleteket nem közölt, de bejelentette, hogy több manchesteri negyedben házkutatásokat tartott, egy helyen pedig ellenőrzött robbantást is végrehajtott.

Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenkézi Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt további rendelkezésig felfüggesztik. A Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) a Manchesterben történtek után elhalasztotta választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

A manchesteri merénylet nyomán a Scotland Yard megerősítette londoni járőrtevékenységét. A londoni rendőrség kedden délután közölte azt is, hogy részletesen felülvizsgálják a brit főváros közeljövőbeni rendezvényeinek biztosítási terveit. Ez kiterjed olyan kisebb rendezvényekre is, amelyeken eredetileg nem lett volna rendőrségi jelenlét.

 

HATÁRAINK VÉDELME ÉRDEKÉBEN

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere a következő nyilatkozatot juttatta el lapunk szerkesztőségébe a manchesteri támadás kapcsán:

"Folytatnunk kell a küzdelmet határaink védelme érdekében!

Megdöbbenve értesültem a manchesteri robbantásról, ahol ismét ártatlan emberek, köztük gyerekek életét oltották ki arctalan, magukat hívő embereknek valló, keresztény értékeket meggyalázó és emberi életekkel játszó terroristák.

Nem engedhetünk a fenyegetésnek és a rettegésnek!

Európában olyan háború zajlik, amelyet csak egységesen, összefogással tudunk megnyerni! Továbbra is folytatnunk kell a küzdelmet a terrorizmus ellen, és kiemelt figyelmet kell fordítanunk határaink védelmére, így biztonságunk megőrzésére. Legyen szó kiemelt országos programról, vagy helyi nagy rendezvényről, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az emberek biztonságban legyenek!

Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata osztozik a gyászoló családok fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek.

Cserna Gábor

Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere"

 

Elegük van a terrorból

Erdélyi István hosszú évek óta dolgozik Angliában. A fiatalember perkátai kötődésű párjával a történelmi kisvárosban, a Manchestertől egyórányi autóútra lévő Burton on Trentben él. Megkeresésünkre elmondta, hogy az angoloknak már elegük van a terrorcselekményekből. Ott, ahol ők élnek és dolgoznak, épp három hete volt egy bombariadó, amikor egy emberekkel teli bevásárlóközpontot kellett kiüríteni ennek veszélye miatt. A szerkezetet a hatóságok megtalálták és meg is semmisítették. Az angolok egyre kevésbé tolerálják az illegálisan az országban tartózkodó külföldieket. Ennek következménye egyebek között az, hogy rendkívül megszigorították a bevándorlás szabályait. Aki 3-6 hónapon belül (népenként, nemzetekként változó) nem talál dokumentálhatóan munkát, annak el kell hagynia az országot, pontosabban szabályosan kitoloncolják. Erdélyi István elítéli a terrortámadásokat. Maga is óvatos, de mint mondja, sajnos mindenre nem lehet előre felkészülni.

Dr. Galambos Dénes képviselő

MINDEN ESZKÖZZEL FEL KELL LÉPNÜNK ELLENE

Megdöbbenéssel fogadta a manchesteri terrortámadás hírét dr. Galambos Dénes, a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki elmondta: az erőszakos cselekmények azt a célt szolgálják, hogy félelemben tartsák az embereket, a családokat. Éppen ezért minden törvényes eszközzel azon kell lennünk, hogy megakadályozzuk, megelőzzük ezeket. Megrázó értesülni újra meg újra arról, hogy emberek halnak meg terrortámadásokban. Nem hagyhatjuk, hogy ezek megismétlődjenek. Következetesen, ahogy eddig is, védeni kell határainkat, a családokat, értékeinket. A migránsok nem válogatnak az eszközökben, legyen az a véres angliai merénylet, vagy a franciaországi Calais-nál a hét végén megdobált, Londonba tartó magyar diákok kisbusza. Részvétemet fejezem ki minden jóérzésű emberrel együtt az elhunytak családjainak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!