Hírek

2015.05.22. 17:52

Végzősök Dunaújváros kapujánál - A zord időjárás ellenére végigjárta búcsútúráját a fénykígyó

Dunaújváros - Csütörtökön késő este ismét útra kelt a Dunaújvárosi Főiskola végzős hallgatóinak fáklyás menete.

Szabó Szabolcs

A Gépészek vagyunk mi, lazagyerekek... kezdetű indulót nem pont így foglalták dalba, az eredetijéről pedig bizonyára nem kell győzködnünk senkit. A csütörtök estére végleg beállt monszuneső pedig arról a belvárosjáró túráról nem volt képes eltántorítani a Dunaújvárosi Főiskola végzőseit, amely az egyik legveretesebb Selmecről átmentett diákhagyomány e városban.

Esőmenők. A Dunaújvárosi Főiskola végzős hallgatói és a selmeci diákhagyományok őrzői ezúttal is látványos fáklyás felvonulással köszöntek el Dunaújvárostól és az alma matertől. Fotó: Ady Géza

Persze hogy megyünk felelte aggodalmaskodó kérdésünkre a Szalamander egyik főszervezője, majd röpke fél óra múlva már indult is az esőáztatta, esernyőkkel kibélelt menet, ezúttal is rektori kísérettel a városháza irányába. A főtéren az önkormányzat részéről Sztankovics László, a kulturális bizottság vezetője köszöntötte a búcsúzó hallgatókat, akik a zuhogó eső ellenére szépen tették a dolgukat, és végigvezették a fénykígyót el a Martinász szoborig, majd onnan vissza főiskola főépületéhez, ahol hagyományőrző dalokkal búcsúztak a hallgatók.

A hallgatók a főiskolai kollégiumoktól indult útnak érintve a Városháza teret, a Martinász szobrot is,végül a campus főépületéhez érkeztek vissza.

Hogy miért Szalamander? A fáklyás menetet Selmecbánya címerállatára utalva Szalamandernek nevezték. A végzősöket a város kapujáig kísérték, ahol fenékbe rúgták őket, ezzel jelezve, immáron filiszterek, nem akadémiai polgárok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!