Hírek

2009.09.05. 02:28

Vége az anarchiának - készül a rendelet! - Kötelezővé teszik az utcanévtáblák használatát

Dunaújváros - Az önkormányzat ősztől kötelezővé tenné a házszámok használatát. Jelenleg ugyanis semmi sem kötelezi erre az ingatlantulajdonosokat.

Szigeti Sándor

Jelen pillanatban semmilyen szankciója nincs annak, ha valaki elfelejti kitenni a házszámot. Mint azt Tóth Pétertől, az önkormányzat építészeti irodájának munkatársától megtudtuk, a tulajdonoson múlik, kockáztatja-e, hogy nem kapja meg időben a postai küldeményeit, vagy ha baj van, netalán nem találnak el hozzá rögtön a mentők.

A dunaújvárosi helyzet meglehetősen szokatlan. A települések túlnyomó többségén ugyanis helyi rendelet kötelezi arra az ingatlantulajdonosokat, hogy jól látható módon tüntessék fel az egyedi azonosító jelet . A renitenseket pedig a figyelmeztetés után akár pénzbírsággal is sújthatják.

Mint azt a város főépítészétől megtudtuk, a helyzet hamarosan helyben is változhat. Most készítenek elő ugyanis egy rendelettervezetet, amely nálunk is kötelezővé tenné a házszámok használatát.

- Várhatóan még idén ősszel a közgyűlés elé kerülhet a javaslat - árulta el lapunknak Szabó Imre.

Addig azonban az önkormányzatnál is akad tennivaló. Nemegyszer előfordul ugyanis, hogy az utcanévtáblák hiányoznak, márpedig ezek kihelyezése a hivatal feladata. 

Jó példa erre az Újtelep városrész, ahol több kereszteződésben hiányos a kitáblázás. Kérdés, hogy ha az önkormányzatnak is vannak elmaradásai, hogyan fogja számonkérni a lakosságon a jogkövető magatartást?

Mint kiderült, lakossági bejelentések alapján végzik az utcanévtáblák pótlását és cseréjét. A pótlás nem mindig egyszerű, ugyanis ha a ház falára vagy a kerítésre kell kihelyezni a táblát, be kell szerezni az adott társasház vagy magánszemély írásos hozzájárulását is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!