Hírek

2017.03.20. 18:55

Vécécsészétől az építési törmelékig van minden az út szélén

A tavasz gyönyörű évszak! Sorra nyílnak a kerti és vadvirágok a természetben. Csak egy dolog zavarja a szemet, az út menti szeméthegyek is "virágzásnak" indulnak!

Horváth László

Általában a téli csapadék jótékonyan elfedi az emberi hanyagság természetkárosító tetteit, az évszakváltás azonban egyből megmutatja, milyen is a környezetünk valójában. A települések rengeteg erőfeszítése ellenére alig változik ez ügyben valami. Körképünkben a szeméthegyek tetejét kapirgáljuk egy kicsikét.

Úton-útfélen látni az egyre szemetesebb árokpartokat, ligeteket, földeket. A vécécsészétől a hűtőgépeken át az építési törmelékig, az autógumiig szinte minden megtalálható a fák, bokrok tövébe kihordott kupacokban. A városkörnyéki települések vezetőit és lakosokat kérdeztünk az üggyel kapcsolatban.

- Baracson a hatos út melletti bekötőnél és a Mezőfalva - Nagyvenyim felé vezető út mentén egy hármas csomópontban találhatunk illegális szemétlerakásokat - informálta a helyzetről lapunkat Várai Róbert polgármester. Több mint tíz éve rendszeresen összeszedjük ezeken a területeken a hulladékot. 25-30 ember próbálja eltüntetni a szeméthalmokat. Sajnos, az igyekezet ellenére sem csökken a mennyiség. Évente 10 köbméter szeméttől szabadítjuk meg a környezetünket. Önkormányzati intézkedési szinten tettünk már lépéseket. Három esetben találtunk beazonosítható címet a kupacokban, amelyből egy esetben tudtunk teljes sikert elérni, és eltakaríttattuk a szemetet - hangzott a biztató válasz.

- Nagyvenyim tekintetében szintén a három faluval közös határpont az egyik neuralgikus pont, valamint a temető környéke még veszélyeztetett terület - mondta kérdésünkre Vargáné Kaiser Katalin polgármester. A szemétgyűjtő társadalmi összefogás támogatása mellett komoly anyagi áldozatot fordít az önkormányzat az illegálisan lerakott szemét megszüntetésére. Évente több százezer forintos költséggel vitetjük el. A környezetvédelmi bírságalapot fordítjuk a feladatra. Ezenkívül a helyi médiafelületeket is felhasználjuk a lakosság tájékoztatására, hol, milyen hulladékot lehet, illetve nem lehet elhelyezni - kaptuk az információt Nagyvenyimről.

- Mezőfalván a település külterületének tíz pontján is gyűlnek a halmok. A szeméthegyek ellen társadalmi összefogással, közös akciókkal és a helyi hulladékszállítás lakosságbarát kialakításával próbálják felvenni a harcot - informálta újságunkat Sóki László polgárőr parancsnok. Sajnos sokan a helyi szemétszállítási díjban foglalt három lehetőség ellenére sem tudják a helyes megoldást, pedig lomtalanítás és zöld járatok is rendelkezésre állnak. Az iskola, óvoda oktató-nevelő munkája is próbál hozzájárulni a lakosság környezettudatos szemléletének kialakításához. Van még munka - fogalmazott zárszavában a polgárőrök parancsnoka.

Kisapostagon szintén az utak, földek mentén kiszórt hulladék okoz gondot, plusz még a Duna vonalában található szemétlerakások. Helyi szinten több intézkedés is történt - mondta kérdésünkre Nagy Attila polgármester. Szelektív gyűjtés, nagyméretű konténerek szolgálják a lakossági igényeket, ezért inkább - véleményünk szerint - más településekről hozhatják a szemetet. Itt is társadalmi összefogással próbálunk a szemtéttelenítéshez hozzájárulni - válaszolt a felvetésünkre Nagy Attila.

Az eldobált szemét frontján tehát dúl a harc, vannak sikerek, megoldások, de győzelem biztosan nem lesz még egy darabig. Erre sajnos mindennap látjuk a bizonyítékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!