Hírek

2013.08.22. 20:07

Vasmű - Tárgyalásokra várakozva

Dunaújváros – A kormánnyal még nem, de az üzemi tanáccsal pénteken megkezdi tárgyalásait a vasmű vezetése.

Pekarek János

Egyelőre nincs új fejlemény a kormány és a Dunaferr vezetői közötti tárgyalásokról: csütörtök délután is ugyanazt a tájékoztatást kaptuk a cég szóvivőjétől, mint egy nappal korábban. Azaz: megkapták a kormány tárgyalásokat kezdeményező levelét, amit azonnal továbbítottak Moszkvába, a tulajdonosokhoz. A választ a legrövidebb időn belül megadják – de az biztos, hogy a tulajdonosok tárgyalni fognak a kormánnyal, mondta dr. Mezőközy András szóvivő.

Egy másik tárgyalás időpontját viszont biztosan ismerjük: az érdekvédőkkel, egészen pontosan a Központi Üzemi Tanács vezetőivel pénteken reggel kilenc órakor kezdődik a törvényben előírt, kötelező egyeztető megbeszélés a létszámleépítéssel kapcsolatban. Kis túlzással országszerte folynak a találgatások arról, hogy meg kell-e vennie a kormánynak a vasműt, és ez jó lesz-e? A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés csütörtökön kiadott állásfoglalása szerint a kialakult helyzetben szükséges az állami beavatkozás, mondta az egyesülés elnöke, Szabados Ottó.

Mint közöltük: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hétfőn este némileg váratlanul jelentette be, hogy a kormány még ezen a héten vételi ajánlatot tesz a Dunaferr-re, már szerdán elküldte tárgyalásokat kezdeményező felhatalmazó levelét a cégvezetésnek. A vasmű szóvivője rögtön elmondta, hogy a levelet továbbították a tulajdonosnak Moszkvába, s annak felhatalmazása alapján a legrövidebb időn belül válaszolnak a miniszternek, hol és mikor lenne jó a tárgyalásokra sort keríteni.

Korábban a cég menedzsmentje nem tartotta lehetségesnek, hogy az orosz-ukrán tulajdonosok megválnának a vasműtől, sőt, hosszú távú (fejlesztési) terveik vannak vele. A többit majd a tárgyalások után meglátjuk.

Borbély Zoltán, a Központi Üzemi Tanács elnöke (egyben a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke) kérdésünkre megerősítette a tárgyalások tényét és pénteki időpontját. Mint mondta, sok kérdés foglalkoztatja őket. Például, hogy ebben a mai helyzetben van-e értelme a létszámleépítésekről tárgyalni? S ha már létszámleépítés: szerintük egy lépcsőfokot kihagyott a cégvezetés a törvény által előírt menetrendből – de ezt majd megbeszélik személyesen. A leépítés a korábbi tervek szerint ezerötszáz embert, különösen adminisztratív állományú dolgozókat érintene még ebben az évben. A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés közleményben jelentette be, hogy álláspontja szerint a Dunaferrt meg kell menteni, a kialakult helyzetben szükséges az állami beavatkozás. Szabados Ottó, a 14 magyarországi vállalatot tömörítő egyesülés elnöke úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány komolyan tenni fog a cég megmentéséért. 

– Bízom benne, hogy a kialakult helyzet megnyugtatóan rendeződik, mert az 1500 ember elbocsátása nem csak Dunaújvárosra, hanem az egész országra nézve szociális katasztrófát, csődöt jelentene – mondta Szabados. Rámutatott: az acélipar nehéz helyzetével és jövőjével uniós szinten is foglalkoznak. Elkészült az Akcióterv a versenyképes és fenntartható acélipar számára Európában című dokumentum, amelyet idén június első napjaiban tettek közzé. Ennek legfontosabb részletei közé tartozik az egyesülés elnöke szerint a megfelelő szabályozási keretrendszer kialakítása, ami hazánknak is elemi érdeke.

Az MTI Hírcentrum értesülése szerint a kormány az adósságot vállalná át. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!