Hírek

2013.04.16. 18:21

Vasmű - Nagygyűlést tartottak a szakszervezetek (frissítve)

Dunaújváros - A város és környékbeli községek vezetői is ott voltak a vasműsök nagygyűlésén. Megoldás nem körvonalazódott, a politika lépést ígért, a vasműsök eldöntötték: harcolni fognak!

Pekarek János

Sokan voltak a vasmű érdekvédelmi szervezetei által meghirdetett kedd délutáni nagygyűlésen a Városháza téren (egyes becslések szerint két-háromezren)  de lehettek volna többen is: meglehetősen szellős maradt a tömeg.

Sokan, becslések szerint két-háromezren mentek el a vasmű érdekvédői által rendezett kedd délutáni nagygyűlésre a Városháza térre. De lehettek volna többen is... (Fotók: Lázár Zsolt)

A menetrend a következő volt: Mucsi Zoltán szakszervezeti elnök bevezetője után  lejátszották a Munkás gyászindulót, célzatosan orosz szöveggel. Levetítették a Ha él a gyár, él a város! című kisfilmet. Móri Imre nyugdíjas, volt szakszervezeti aktivista, majd Csapó  Tamás,  az ifjúsági szervezet vezetője, azután Borbély Zoltán, a vasmű központi üzemi tanácsának elnöke, végül ismét Mucsi Zoltán mondott beszédet. A gyűlés után sajtótájékoztatót rendeztek.

Mucsi Zoltán

A vasmű két nagy érdekvédelmi szervezete: a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet rendezte azt a nagygyűlést, ami ma délután zajlott le a Városháza téren, becslések szerint két-háromezer ember részvételével.

Mucsi Zoltán Vasas-elnök bevezetőjében hangsúlyozta: céljuk a gyűléssel az, hogy korrekten tájékoztassák a közvéleményt a Dunaferr helyzetéről, és rávegyék a politikusokat, hogy lépjenek fel a hazai nyersvas- és acélgyártás megmaradásáért! Mint mondta: az orosz tulajdonosnak legkésőbb április végéig el kellene végre döntenie, hogy felújítja-e az I-es számú kohót, vagy nem: ha addig nincs döntés, idén már nem tudják üzembe helyezni a nagyolvasztót. Ami igen rossz kilátásokat jelentene a II-es számú  kohó legkésőbb év végi leállásával, így három-négyezer vasműs munkavállaló, beszállítókkal együtt több tízezer térségbeli dolgozó jövőjével kapcsolatban.

Borbély Zoltán

Móri Imre a gyárat építőkre, majd a vasmű privatizációjában érdekeltek ígéretére emlékeztetett: a magánosítás megoldja majd a gyár gondjait. Ezzel szemben azt látják, hogy a tulajdonos érdeke mindent felülírhat.

Csapó Tamás hangsúlyozta: soha nem volt ilyen rosszul vezetett a vasmű, olyanok irányítják, akik nem ismerik a gyárat, a várost, és pár hónap múlva vissza se néznek arra, hogy mit műveltek itt!

Borbély Zoltán felelevenítette: 86 napja nincs döntés a kohó újjáépítéséről - miközben rossz gazdasági döntések sorát hozták meg a privatizáció óta: erőművet vettek szükségtelenül, csődbement kft-t támogattak milliárdokkal.

Mucsi Zoltán záróbeszédében megemlítette: furcsa módon éppen a nagygyűlés napjára időzítették a hírt a vasmű vezetői egy majdani, októberben kezdődő meleghengerműi felújításról, három milliárd forint értékben. Nagyjából ennyibe kerülne az I-es kohó átépítése is: amire eddig azt mondták,  nincs rá pénz. Erre honnan lett hirtelen? - kérdezte Mucsi. Hangsúlyozta, lehetetlennek tartják, hogy a vasmű öt éve folyamatosan veszteséges: ilyen kohászati üzem nincs egész Európában. Ám  úgy látja, hogy a főrészvényesnek nincs  rövid távú stratégiája sem.

Minden felszólaló hangsúlyozta a hazai politikusok felelősségét, nem csak a privatizációban, hanem abban is, hogy nem lépnek fel a Dunaferr érdekében, nem kényszerítik a tulajdonosokat a gyárnak, a városnak, a városkörnyéknek és az országnak megfelelő döntésekre.

Ugyancsak hangsúlyozta mindegyik szónok, hogy a szervezett dolgozók nem hagyják magukat, és akár segítenek a politikusok, akár nem: harcolni fognak munkájukért!

Kinek kell kezébe venni a gyár sorsát?

Régen járt annyi országos médium a városban, mint kedden, a gyűlés utáni sajtótájékoztatón.

Itt ismét Mucsi Zoltán Vasas-elnök nyitotta a felszólalók sorát. Mint mondta: a szakszervezetek elérkezettnek látják az időt, hogy kezükbe vegyék a gyár sorsát. A tavalyi, jórészt eredménytelen és év végéig halogatott bértárgyalások meggyőzték őket arról, hogy sokkal radikálisabb módszerekre van szükség.

A Vasas szakszervezet vezetői: Molnár László, Borbély Zoltán, Mucsi Zoltán -  Cserna Gáborral a gyűlés utáni sajtótájékoztatón (Fotó: Lázár Zsolt)

Újságírói kérdésekre válaszolva Borbély Zoltán azt mondta: a tavalyi eredményekről még nincs elfogadott mérleg, de a hírek szerint húsz-harmincmilliárd forint veszteséggel zárta 2012-t a Dunaferr-társaságcsoport. Megjegyezte: a vasmű állami visszavásárlásával kapcsolatban vannak bennük kétségek, mivel az mindig két félen múlik.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elszánt a kormány a vasmű visszavásárlására, például az ukrán acél behozatalának megnehezítésére hajlandó-e védővámokat bevezetni, elhangzott: az unió közös vámpolitikája miatt nem lehet kétoldalú vámelőírásokat bevezetni.

Az mindenesetre biztos, jegyezték meg a szakszervezeti vezetők, hogy ha leáll a két kohó, ha bezárják az acélművet, a folyamatos acélöntőművet,  a kokszolót, akkor legalább három-négyezer ember veszítheti el a munkáját a vasgyárban.

Határozott ígéretet tett

A többször megszólított politikusok becsületét Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester védte meg, aki (miután végigállta a nagygyűlést) a városházán rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a Dunaferr nem csak a város, a kistérség, hanem az ország sorsát is meghatározó cég.

A polgármester kijelentette: felelősséggel tesz ígéretet arra, hogy záros határidőn - egy-két héten - belül meg kell születnie a kohóátépítésről szóló pozitív döntésnek. Erre a miniszterelnök utasította a külgazdasági államtitkárt, aki hamarosan látogatást tesz a vasmű fő tulajdonosának számító orosz bank elnökénél. Az államtitkár tárgyalásainak elősegítéséhez a város vezetői minden szükséges, a vasműt érintő iratot eljuttattak.

Hangsúlyozta: véleménye szerint mindent meg kell tenni a vasmű fennmaradásáért  ha kell, akár vissza kell vásárolnia az államnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!