Hírek

2017.08.15. 17:15

Baracs: Szabályoznák az utcai árusítást, de még nem tudják, hogyan

Szabályoznák az utcai kereskedelmet a községben, de még nem tudják, hogyan. Kényes az egyensúly, nehéz megtartani. Mindenki számára elfogadható megoldás talán nincs is, csak megoldás.

Horváth László

Helyi probléma, vagy talán sokkal nagyobb ívű dologról van szó? A múlt héten, csütörtökön a képviselők segítségét kérte néhány baracsi kereskedő: ki kellene találni valamit a mozgó és utcai árusokkal szemben, akik sok esetben még adót, vagy helypénzt sem fizetnek. A községben letelepült boltoktól viszont nem kevés vásárlót csábítanak el, és ezzel nagymértékben veszélyeztetik a helyi ellátás biztonságát - állt a képviselőkhöz eljuttatott beadványban. A témát augusztus 10-én tárgyalta a baracsi testület.

Horváth Tamás a vegyesbolt, Lukovics Tünde és Bárány Zoltán a Kertbarátok bolt tulajdonosai indították az aláírásgyűjtést, amelyet öten írtak alá. A testületi ülésen ők hárman (a kép hátterében) képviselték a helyi boltosok érdekeit. Elmondásuk alapján aránytalan hátrányban vannak a mozgóárusokkal szemben Fotó: Horváth László

Csökkentett árukészletre, megváltozott üzleti magatartásra számíthatnak a község lakói, ha nem történik lépés a helyi kereskedők védelmében - összegezhető annak a petíciónak a tartalma, amelyet Baracs néhány bolttulajdonosa írt segélykiáltásként. Félő, hogy az árusok, az utcai mozgóárusok teljesen ellehetetlenítik a településen már gyökeret vert üzletek működését. A boltosok állítása szerint lassan már nem éri meg széles árukínálatot tartani, mert a lakosok a kényelmesebb, házhoz menő kiszolgálást választják. A zöldség, gyümölcs fronton különösen éles a harc, főleg a szezonális időszakokban. A kérdés súlyát mondhatni a saját bőrén is érzi a baracsi önkormányzat, hiszen maga is gazdálkodásra adta a fejét a kertészet kialakításával nem régen, így a helyi kereskedők beadványában szereplő gondokat megértik - válaszolta a felvetésre Várai Róbert polgármester.

A versenyt viszont nem korlátozhatják. Mindenki járjon jól - elvet próbálják szem előtt tartani. Az egyensúly nagyon kényes és nehéz megtartani. A nem fizetőkkel szemben vannak eszközök, de azok nem mindig érik el céljukat. A falu szempontjából rendkívül fontos lenne egészséges kompromisszumot találni. Foglalkoznak a témával - zárta a napirendi pontot a baracsi testület.

Megkérdeztünk több városkörnyéki település első emberét, náluk mi a helyzet?

- Kisapostagon idáig egy boltos jelzett ez ügyben, a másik kettő még nem. A mozgóárusítást egyébként itt se sokan szeretik a hét végi dudálások, csörömpölések miatt. Szabályzás van nálunk, de azt nem tartják be. Sajnos a mozgóárusok jelenleg semmit nem fizetnek. Hamarosan foglalkozunk a témával, mivel közterületet használnak - mondta el lapunknak Nagy Attila polgármester.

- Nagyvenyimen nincs információnk hasonló problémáról. Egy utazó kereskedőnk van, aki stabil és jó minőségű kínálatot nyújt. Megítélésünk szerint a szolgáltatásvesztést jobban zokon vennék a lakosok. Elsődleges szempont a falu ellátásának biztosítása - vélekedett a témával kapcsolatosan Vargáné Kaiser Katalin polgármester.

- Mezőfalvának - az utakat kivéve - nincs közterületi árusításra alkalmas helye. A Piac tér magánterület. Egyéb árusok az intézmények falain belül bonyolítják üzletüket, mint a művelődési házban, a nyugdíjasok klubjában. Utóbbi helyszíneken meghatározott tarifával működhetnek a vállalkozások. Korábban Mezőfalván történt próbálkozás a hét végi árusítás megtiltására, de nem működött - nyilatkozta Márok Csaba polgármester.

A baracsi gond jelzi, hogy időről időre fellángol a kereskedők közötti érdekellentét. Valahol, valakik mindig dobnak kavicsot az állóvízbe. Az idő ad majd választ, érdemes volt-e a hullámokat felkorbácsolni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!