Hírek

2012.12.28. 18:43

Városrészek újulnak meg a közeljövőben Dunaújvárosban

Dunaújváros - A megyei jogú városok között a harmadik legjobban eladósodottnak mutatta a sajtóban megjelent táblázat a Duna-parti várost. Az utóbbi hetek azonban jó hírekről szóltak.

Tribolt Lajos

Dunaújváros polgármesterét, Cserna Gábort kértük egy év végi összegzésre, a város helyzetének, kilátásainak  áttekintésére.

- A közelmúltban még 18 milliárdos adósságállománya volt a városnak, mára arról szólnak a hírek, hogy sokkal jobban áll...

- Sajnos több ciklus alatt halmozódott fel a 18 milliárd forint, így számunkra az év legfontosabb döntése volt a 8 milliárd forint átvállalása jövő év derekától. Ez azt jelenti, hogy azt az összeget majd nem nekünk kell törleszteni, így marad nálunk forrás a működtetésre, a bérekre.

Cserna Gábor: rendezni tudjuk a szállítói tartozásokat, fizetni a banki kamatokat és egyéb kötelezettségeket (Fotó: FMH-archív)


- Jelentős pályázati összeget nyert a kórház, a belváros, a Római városrész...

- A kórház esetében négy milliárd forintnyi beruházás valósul meg, 400 milliós saját erővel. Ennek keretében készül egy korszerű műtőblokk, akadálymentesítik az egész létesítményt, kicserélik az informatikai hálózatot, korszerű gyógyászati eszközöket építenek be. A munkálatok várhatóan már januárban elkezdődnek. Az integrált városfejlesztési stratégia pályázatán nyert 1,8 milliárd a Városháza teret újítja meg, sétány készül a Duna-partig. A tervezésnél a lakossági véleményeket is beépítették. A jövő év végére már látható változások lesznek a belvárosban. A szociális városrehabilitáció keretében a Római városrész számára elnyert 1,2 milliárd forintból közösségi terek újulnak meg, ezer lakás energia-racionalizálása történhet meg, s felújítjuk a Pajtás óvodát.

- Nem az idén történt a partfalcsúszás, de végigkísérte az előző esztendőt...

- A partfal-munkálatok első ütemében a Római városrész és a Táborállás közötti szakaszt erősítettük meg, a táborállási munkákra nyert 350 millió a második ütemet fedezi. Ugyanakkor szennyvíz-társulás alakult Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros részvételével azért, hogy az érintett területen a szennyvízelvezetéssel megelőzzük a későbbi csúszásokat.

- A közelmúltban hírül adtuk, hogy a kormányzat direkt anyagi támogatásról is döntött...

- Másfél milliárd forintot kaptunk, ez már meg is érkezett a számlánkra. Rendezni tudjuk a szállítói tartozásokat, fizetni a banki kamatokat és egyéb kötelezettségeket. S tartalékot is képezünk, teszünk félre pályázati önrészre.

- Nem az önkormányzat tulajdona, de a városban van az úgynevezett Zöld rendelő és az élményfürdő. Velük mi lesz?

- A rendelő ügyében rendőrségi vizsgálat folyik. Annak idején nem szabadott volna értékesíteni, mi ellenzékben nem is támogattuk az eladását. Az szomorú, hogy ott áll és romlik az állaga. A legjobb lenne visszaszerezni, de ez még nincs napirenden. A fürdő sajnos rendkívül rossz konstrukcióban készült el. Emlékeim szerint 2006. szeptemberében az önkormányzati választás előtt döntött a megépítéséről az akkori többség. Mi jobban szerettük volna a Fabó uszodát rekonstruálni. Az élményfürdő elkészült, úgy vettem észre, a város lakói megszerették. Sajnos nem tudták gazdaságosan üzemeltetni. A mostani tulajdonos, a CIB Bank megpróbálta a nyáron is, de most sem sikerült. A létesítmény sorsára megoldást kell találni, a gazdasági alpolgármester folyamatosan egyeztet a bankkal.

- Milyen lesz a következő esztendő?

- Az ideit nyugodtan nevezhetem sikeresnek, bízom benne, hogy a következő is az lesz. A Dunaferr vezetésével volt egy találkozónk, ott fejlesztésekről hallottunk, a szállongó pletykák ellenére. Ez lényeges, mert a gyár a legnagyobb foglalkoztató a városban. A működése kell ahhoz, hogy a városnak és lakóinak sikeres lehessen a 2013. év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!