Hírek

2009.12.03. 03:29

Várólista - a legújabb sport

Várólisták. Hosszabbak, rövidebbek, de tagadhatatlanul, vitathatatlanul léteznek. Kora reggeli bevetésünkön arról faggattuk a labor előtt várakozókat, mi a véleményük a kialakult helyzetről?! Miféle okokra vezethető vissza, hogy több szakrendelésre már csak előjegyzéssel, időpontot kérve - hosszú heteket várva - lehet bejutni?! Nemtetszési index: magas!

Szabó Betty

- Fél órája jöttem, sorszámot húztam, és még vagy egy órát itt ülök, ha ez így halad. Időpontot három héttel ezelőtt kértem. De mondok megdöbbentőbbet: a kardiológiai szakrendelésre októberben jegyeztettem elő magam, februárra adtak időpontot - vág a közepébe Csimbók Istvánné, aki fotózkodni azért nem akart. A sürgősségi osztályra egy konkrét rosszulét miatt került, onnan kellett aztán jelentkeznie a kardiológiára - teszi hozzá a megszólított, aki szerint nem a finanszírozási anomáliák jelentik a gondot, hanem maguk az emberek. Nevetve jegyzi meg: emberi vonás, hogy, amennyire lehet, kihúzzuk magunkat a munka alól.

Mindehhez csak annyit tesz hozzá e sorok szerzője, nem védve, csak tényközölve: legutóbbi vérvételekor iszonyatos profizmussal, megértéssel és türelemmel találkozott, az aznapi sokszázadik betérőként is!

Tóth Andrásné, aki műtétre vár, másként látja: neki a jelenlegi rendszer gyorsabbnak, kiszámíthatóbbnak tűnik. Mivel műtétes, a várakozási ideje rövidebb - tette hozzá.

Ezt a kitételt megerősítette dr. Mészáros Ibolya háziorvos is. Ha sürgős szükség van a vizsgálatra, oda lehet hatni, legyen szó a laborról, vagy más szakrendelésről. De indokolt esetnek kell lenni, és ezzel a lehetőséggel nem lehet visszaélni. A doktornő szerint valóban igaz, hogy a háziorvosi munka nem lett gördülékenyebb, bonyolódott a betegkivizsgálás a várólisták bevezetésével.

Korábban Barna T. Katalin, a labor vezetője megemlítette: a háziorvosoknak is specifikus vizsgálatokat kellene kérni. Sokan ugyanis hajlamosak - pazarló módon - minden létező vizsgálatot bejelölni a kérőlapon.

Ebben lehet némi igazság - reagált Mészáros Ibolya -, bár ezen igyekeznek változtatni a háziorvosok. S az is igaz, hogy sokszor a kórházi szakrendelések rendelnek rá újfent az alapellátásban, a háziorvosnál már egyszer megkért, megkapott vizsgálatokra. Ez pazarlás a rendszerben.

Dr. Mészáros Lajos, a kórház stratégiai igazgatója tovább színezi a képet: kardiológusból legalább három kellene még, de bőrgyógyász, reumatológus sincs elég. Egyáltalán: komoly gondot okoz a szakorvoshiány, s végső soron ez is a várólisták hosszát növeli. Mit tehetnek?! Igyekeznek a sürgős esetekre koncentrálni. A röntgenben pedig technikai gondok adódtak. Film helyett digitális technikát használnak. Emiatt viszont csökkent a kapacitásuk. S még némi adalék: a sürgősségi osztály forgalma kiugróan megnőtt. Az ok: némely háziorvos - kijátszva a rendszert - inkább oda küldi a beteget. Ott ugyanis egy nap alatt teljeskörű kivizsgálásra kerül sor, laborral, minden egyébbel. Ám az SBO, éppen emiatt, a legdrágább ellátás is. A napi 40-50 beteg helyett manapság gyakori majd 100 fős forgalom pedig viszi a pénzt - ez egy újabb csap a rossz rendszerben.

- Ez felháborító - nézett ránk kissé zordan Pecz Péterné, aki szintén laborvizsgálatra várt kedden. - Manapság egyre rosszabb néven veszik a hiányzást a munkahelyeken. Az ember sietne vissza, erre az időpontegyeztetés, a behívórendszer ellenére két órákat kell várnia! Bánom, hogy nem mentem ki Kulcsra - adott végszót Pecz Péterné. Nincs elég orvos, nincs elég pénz, van várólista - türelem sincs, de majd lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!