Hírek

2013.08.19. 08:19

Varga Mihály: Dunaújváros számíthat a kormány támogatására

Az ISD Dunaferr Zrt-nél bejelentett ezerötszáz fős elbocsátás hírére reagált a kormány is: hétfőn reggel nyolcra a Dunaferr-be érkezett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Fogadta őt Jevgenyij Tankhilevch, a vasmű cégvezetője, és ott volt a tárgyalásokon Kroó Iván, a vasmű egyik kereskedőcégének vezetője, dr. Mezőközy András szóvivő és Szalkay István tanácsadó is.

Pekarek János

A zártkörű megbeszélések után a miniszter és a cégvezető rövid sajtótájékoztatót tartottak a vasmű igazgatóságának előcsarnokában.

Varga Mihály elmondta, hogy az augusztusi ünnep alkalmából Székesfehérvárra kihelyezett kormányülésen is napirendi pont lesz a Dunaferr helyzete, a létszámleépítés, erről ő fogja tájékoztatni a testületet. A cégvezetővel áttekintették azt is, hogy milyen kilátások vannak a vasmű számára. A miniszter megjegyezte: a 2004-es privatizáció óta a kormány lehetőségei korlátozottak, a cég magántulajdonban van, de ezerötszáz ember, ezerötszáz család sorsa nem közömbös a kormánynak.

- A helyzet komoly! - jegyezte meg Varga Mihály. Hozzátette: december óta folyamatos kapcsolatban van a kormány a cégvezetéssel, s most utasították a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot, mérje fel az álláshelyeket Dunaújvárosban, Fejér megyében és a szomszédos megyékben. A szolgálat külön irodával kitelepül a vasműbe, jogi tanácsadással is segíti az elbocsátandókat. A Dunaferr-re szükség van, a cég átalakítására is szükség van, jegyezte meg a miniszter, de a kormány azt akarja, hogy maradjon meg a térségben a jól képzett munkaerő is. A városi önkormányzattal is folyamatos kapcsolatban vannak, a város számíthat a kormány támogatására, tette hozzá a miniszter.

- Szeretnénk, ha az emberek azt éreznék, hogy számíthatnak ránk, a kormány minden lehetséges segítséget megad! - jelentette ki Varga Mihály, aki, mielőtt visszament volna a tárgyalóterembe, hogy egyeztessen az érdekvédelmi vezetőkkel (jelen volt Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Borbély Zoltán, az Üzemi Tanács elnöke, Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Oláh István, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet elnöke, valamint Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára is), még válaszolt a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére: elképzelhetőnek tartja-e a visszaállamosítást?

Röviden: nem. Az állam mozgástere 2004-ben leszűkült, a visszaállamosítás nem cél, a cél a munkahelyek lehetséges megőrzése, újak teremtése, a cégvezetéssel és a tulajdonosokkal együtt. Felmerült, hogy a kormány segítség ad bizonyos beruházásokhoz, de még konkrétan meg kell vizsgálni a lehetőségeket, mondta Varga Mihály.

Jevgenyij Tankhilevich cégvezető a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon nagyra értékeli, hogy a nemzeti ünnep alatt is eljött a vasműbe a miniszter, látszik, hogy nagyon fontos ez az ügy az ország számára. Nagyon sok olyan dolog van, amiben a kormány és a Dunaferr együtt tud működni. A cégvezető és kollégái optimisták a vasmű jövőjét illetően, ugyanakkor nyilván áldozatokat kell hozni, hogy a jövőbeli célokat elérjék, fogalmazott Tankhilevch. A világgazdasági válság óta nagyon nehéz helyzetben van a vasmű (később a cégvezető konkrét számot is mondott: az elmúlt két évben ötvenmilliárd forint veszteséget termelt a gyár), bárki lenne a tulajdonos, ugyanilyen intézkedésekre kényszerülne. Világos, hogy a vasmű nem folytathatja működését ilyen nagyszámú munkavállalóval.

- A cégvezetésnek nem az a feladata, hogy a tulajdonosi struktúrán gondolkodjon, hanem az, hogy hatékonyabbá tegye a cég működését. Reméljük, hogy a vasmű termékkibocsátása jövőre tíz, két év múlva húsz százalékkal növekedni fog. Az is elképzelhető, hogy lesz olyan része a cégnek, ahol újra embereket tudnak felvenni, bár jellemzően nem a most elbocsátottak közül - mondta Tankhilevich.

A Dunaújvárosi Hírlap azt kérdezte a cégvezetőtől: hol tart az I. kohó átépítése, elkészül-e még az idén?

Jevgenyij Tankhilevich válaszában közölte: a munkálatokhoz négy meghatározó céggel kell szerződni, ezek közül kettővel már aláírták a megállapodást, kettővel még folynak a tárgyalások. A cégvezető reméli, hogy a legrosszabb esetben sem csúszik három hónapnál többet a kohóátépítés az eredeti határidőhöz képest. Megjegyezte, hogy ha jövő márciusban tudják átadni az újjáépített kohót, akkor sem történik semmi drámai.

A szakszervezeti delegációból Gaskó Istvánt kérdeztük, aki azt mondta: remélik, hogy a kormány tud valamit tenni, leginkább munkaügyi eszközökkel, azaz elhelyezéssel, képzéssel, de nem hiszi, hogy az állam ebben a mai helyzetben mélyen a zsebébe nyúlhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!