Hírek

2017.07.12. 15:20

Váratlan vendégek a régészeti feltáráson

DUNAÚJVÁROS Második hete zajlik a régi római kori kőtár szomszédságában található terület régészeti feltárása. A szakembereknek az olykor extrém időjárási feltételek mellett néhány nem várt vendég ténykedései is gondot jelentettek.

Szabó Szabolcs

- A kánikulához már a múlt héten is hozzászokhattunk. Komolyabb vihar, nagy mennyiségű csapadék pedig leginkább esti órákban érkezett, így az nem akasztotta meg a feltárást. Sajnos az éjszakai, hajnali esők olykor eláztatják az objektumokat, ilyen esetben nem tehetünk mást, megvárjuk, amíg az említett terület megszikkad.

Értékes leletek - Rotschadl Ádám, az Intercisa Múzeum régész-muzeológusa mutatja a feltárás legfrissebb eredményeit

Szerdán reggel azt tapasztaltuk, hogy néhány nem várt „erős vendég" is járt a feltárás területén. Sajnos tereprendezést is tartottak, felborogatták a vasbeton állványokat, megrongálták az objektumok szélét. Nagyobb anyagi kárt ugyan nem okoztak, ám reméljük, több ilyen eset nem lesz. Örömhír, hogy szép leletek kerülnek a felszínre. A napokban találtunk bronz kulcsot, hajtűket, üvegtöredéket, római korból származó mécsest is. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, remélhetően e hónapban végzünk a több mint 600 négyzetméteres terület feltárásával - mondta el lapunknak a feltárást vezető régész-muzeológus dr. Buza Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!