Hírek

2015.03.03. 18:05

Még folytatódni fognak a tárgyalások a vasműben a bérmegállapodásról

Dunaújváros - Bár sokan (mi is) már keddre vártuk a megegyezést a vasműs bértárgyaláson, az mégsem született meg.

Pekarek János

Ezekben a napokban a vasműben dolgozók, az ő családtagjaik - de talán nem túlzás, hogy az egész város számára az egyik legérdekfeszítőbb kérdés, hogy milyen eredménnyel zárulnak az ISD Dunaferr Zrt., illetve a cég két nagy érdekvédelmi szervezete, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közötti tárgyalások az idei bérmegállapodásokról?

Sajnos, bár az előzetes hírek és a tárgyalások állása alapján nagyon készültünk rá, mégsem tudunk szerződéskötésről, aláírásról beszámolni. A konkrét hír annyi, hogy még nincs megállapodás a két fél között. Ugyanakkor nincs minden veszve!

Erről árulkodik az a közös közlemény is, amelyet kedd délután juttatott el szerkesztőségünkbe a Vasas és az Ifi, tájékoztatóként.

„A DTKSZ (kollektív szerződés) kötésére jogosult szakszervezetek és a munkáltató képviselői 2015. március 3-án délután folytatták az ezévi bér- és béren kívüli juttatásokról szóló érdekegyeztetést.

A március 2-i szakmai egyeztető tárgyaláson a három évre szóló megállapodásunk - amelybe minden olyan lényeges elemet beépítettünk, amelyre testületeink felhatalmaztak minket - aláírásközeli állapotba került. A főrészvényes azonban március 2-án az esti órákban közbeszólt, és számunkra olyan előnytelen módosító javaslatokat terjesztett elő, amelyeket a március 3-án megrendezett, a két szakszervezet vezető testületeinek együttes ülése elutasított.

Ezek a módosító javaslatok a következők:

A 2. számú kohó üzembe helyezésének tervezett csúsztatása, a kollektív szerződés munkáltató általi felmondási határidejének számunkra kedvezőtlen módosítása, a 2016. évi bérmegállapodás korrekciója a 2015. évi tényleges inflációval.

A bér- és szociális tárgyalást a mai napon (március 3-án) délután tovább folytattuk, és a fentiekben említett témakörökben új kompromisszumos megállapodás-tervezet született.

A kompromisszumos megállapodásokat is tartalmazó anyagot a két szakszervezet vezető testületei 2015. március 4-én megtárgyalják. ”

Ennyi áll az érdekvédők keddi közleményében. Ami után szokásunkhoz híven felhívtuk mindkét oldalról egy-egy informátorunkat: mi várható ebben a túlzás nélkül városi fontosságú ügyben?

Mucsi Zoltán, a Vasas helyi elnöke azonban csak annyit mondott, hogy a közlemény szövegén kívül nem szeretne mást hozzátenni a történtekhez.

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr Zrt. HR-igazgatója és szóvivője pedig úgy fogalmazott: úgy állapodtak a tárgyalások résztvevői, hogy nem kommentálják a folyamatban lévő egyeztetéseket. Ő tartja magát ehhez. A tárgyalások még folytatódnak, és a szóvivő maga részéről nem lát megoldhatatlanul nagy különbségeket az álláspontok között.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!