Hírek

2015.01.12. 18:35

Változtak a pálinkafőzésre vonatkozó szabályok

Az év elejétől változott a saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés szabályozása is. Ehhez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a január elseje előtt beszerzett főzőberendezést január 15-ig kell bejelenteni a lakhely szerinti önkormányzathoz. Az eddigi adómentesség is megszűnik, évi ezer forint átalányadót kell fizetni.

Gallai Péter

Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől a magánfőző a legfeljebb 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

- A bejelentésre, bevallásra szolgáló formanyomtatvány adóhatóságunknál beszerezhető a polgármesteri hivatal VI. emeletén, illetve honlapunkról is letölthető. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni bevallási és adófizetési kötelezettségét együttesen, a tárgyévet követő év január 15-ig kell teljesítenie, szintén az önkormányzati adóhatósághoz. Ennek a kötelezettségnek először 2016-ban kell eleget tenni. A törvény szerint 100 ezer forintig terjedő bírság szabható ki arra a természetes személyre, aki előírt kötelezettségeket megsérti - tájékoztatta lapunkat Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője.

A részleteket Suller Attila alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője ismertette: A desztiállóberendezés bejelentését a jogszabály által előírt adattartalommal kell megtenni, azaz fel kell tüntetni a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, annak űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. A számlát nem kell csatolni az ilyen bejelentéshez, de meg kell őrizni és egy esetleges vámhatósági ellenőrzés alkalmával be kell mutatni. Ha többen vásároltak egy berendezést, akkor is csak egy személyre szól a számla, illetve egy címen lesz telepítve a desztillálóberendezés, tehát a bejelentést is csak egy személynek kell megtennie.

Amennyiben esetleg valaki kidobta, vagy elhagyta a számlát, akkor a vizsgálat esetén nyilatkoztatják a tulajdonszerzésről, illetve ellenőrzik a berendezést, hogy az gyárilag, vagy szabálytalanul, sufnituning módszerrel készült-e.

A nem idén beszerzett főzőberendezéseket csütörtökig kell bejelenteni az önkormányzatnál. Szabó László szerint nyáron derül ki, az új szabályok milyen hatással lesznek majd a keresletre  Fotó: Zs. E., A. G.

Suller Attila azt is pontosította, hogy ki számít magánfőzőnek: Ennek a jogszabály alapján a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, ebből származó alapanyaggal a vásárolt gyümölcs nem fér bele ebbe a definícióba és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

Arra a kérdésre, hogy a kertben odahaza álló egy darab fa termése is saját tulajdonú gyümölcs-e, azt felelte: Mennyiségi korlát nincs, de egy saját udvarban található szilvafa terméséből több tíz liternyi párlat nem állítható elő életszerűen. Egyébként évente legfeljebb 50 liter 86 térfogatszázalékos alkoholtermék készíthető, amely 86 liter 50 fokos párlatnak felel meg.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, nem csak a birtoklásnak, a főzésnek is vannak szabályai, amelyeket be kell tartani. Ami pedig az ellenőrzéseket illeti, a NAV-nak nem ez lesz a fő csapásiránya, de amennyiben közérdekű bejelentés érkezik, akkor annak körülményeit ki kell vizsgálni, a szúrópróbaszerű ellenőrzések pedig kockázatelemzés alapján fognak történni az év során.

A magán mellett megszűnt a bérfőzés adómentessége is, ahol 50 liter 86 fokos pálinkáig ismét kedvezményes jövedéki adó lépett életbe. A bérfőzető alapanyagából előállított párlat adója egy bérfőzető részére évente egy liter 50 fokos párlatra vetítve 835 forintot tesz ki.

Szabó László, az egyik helyi kertészeti bolt tulajdonosa ahol pálinkafőzőket is árusítanak a DH kérdésére elmondta, hogy 2013-ban nagyon sokat eladtak belőlük, tavaly már csökkent a forgalom, s ezt tapasztalta beszállítójuk is. Az pedig majd csak nyáron, a főzési szezon kezdetén derül ki, hogy az új szabályozás milyen hatással lesz a desztiállálók forgalmára. Ellenben a főzéshez szükséges kiegészítőket, például palackokat, dugókat folyamatosan keresik.

A szóvivő válaszolt arra is, miként lehet szállítani a magánúton, vagy bérfőzésben előállított párlatot, pálinkát: Például a nyaralásra és saját vagy a nyaraláson résztvevő családtagok, barátok által történő fogyasztásra szánt párlat szállításának nincs jogi akadálya és ez vonatkozik a bérfőzetett alkoholtermékre is, amennyiben ennek célja a saját fogyasztás. Alapvetően a kereskedelem tiltott mind a magánfőzött, mind a bérfőzetett alkoholos italok esetében, tehát egy ellenőrzéskor tekintettel kell lenni az adott helyzet életszerűségére.

Hozzátette, az előbb említett két, jogi értelemben vett könnyítésnek nem célja visszaélések elősegítése és fontos tudni, hogy ajándékba még fél liternyi párlatot sem adhatunk, se rokonnak, se ismerősnek!

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!