Hírek

2010.09.03. 15:34

Választás: lejárt az ajánlási, jelöltállítási határidő

DH - Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra.

MTI

Az önkormányzati választáson a polgármester- és képviselőjelölteknek a települések népességétől függően eltérő számú ajánlószelvényt kellett összegyűjteniük. Budapesten például a főpolgármester-jelöltnek 28.150 érvényes ajánlás kellett. 
A megyei listák állításához is ajánlószelvényeket kellett összegyűjteniük a jelölőszervezeteknek, a megye települései (a megyei jogú várost ide nem értve) választópolgárainak legalább 1 százalékától. A megyei közgyűlés választásában a megyei jogú városok lakói nem vehetnek részt, mivel az önkormányzat ugyanazt a feladatot látja el, mint a megyei közgyűlés. Ezért ezekben a városokban nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira, hanem csak polgármestert és képviselő-testületet választanak. 
Az önkormányzati választáson induló jelölteket és a megyei listákat pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni, a határidő után beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.
Az ajánlószelvények gyűjtését a jelölőszervezeteknek és a független jelölteknek az adatvédelmi biztosnál is be kellett jelenteniük, ám ennek csak tízezren tettek eleget. 
Az Országos Választási Iroda internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint 16 órakor a nyilvántartásban 8.710 polgármesterjelölt, 54.126 települési önkormányzati képviselőjelölt és 70 fővárosi, illetve megyei lista szerepelt. A jelöltek egy része már leadta ajánlószelvényeit az illetékes választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.
A pénteken leadott ajánlószelvényeket a választási irodáknak vasárnapig kell ellenőrizniük, a bizottságok ezt követően hozhatnak döntést a jelölt nyilvántartásba vételéről. 
A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. 
A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.
2006-ban  az önkormányzati választáson 5 főpolgármester-jelölt, 8.494 polgármesterjelölt, 74.940 települési képviselőjelölt és 356 fővárosi illetve megyei lista indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!