Hírek

2015.02.04. 20:10

Útdíj, kórház, vasmű

Dunaújváros – Dr. Galambos Dénes elmondta: az általa felsorakoztatott érveket is figyelembe vették, amikor döntöttek a Pentele híd matrica nélküli használatáról.

Körmendi Erzsébet

A Dunaferr jövőjét firtató újságírói kérdésre mondta el a parlamenti képviselő: az Eximbank és a Dunaferr között tárgyalások folynak a hitelnyújtás feltételeiről. A szakértői vélemények beszerzése folyamatban van. A kétkohós működés fenntartása a legfontosabb irányvonal, erre kell valamilyen megoldást találni.

A Dunaferr-ről annyit mondott még el dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a bértárgyalások most kezdődtek, és a létszámleépítésről nincs annál újabb információja, mint amit korábban már nyilvánosságra hoztak.

A Szent Pantaleon fontos szerepet tölt be: kisebb megyényi méretű az ellátási körzete (Fotó: Ady Géza)

A képviselő két fontos témakörben tájékoztatta a média helyi munkatársait. Címszavakban: útdíj és kórház. A kettő kapcsolódik is egymáshoz, hiszen a Szent Pantaleon ellátási körzetéhez tartoznak a Duna túlpartján lévő települések is, ahonnan a Pentele-hídon keresztül járnak Dunaújvárosba a betegek. Visszautalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt év végi rendeletére, illetve annak problematikájára. Elmondta például, hogy az egyeztetés hiánya volt a legnagyobb gond, mert ha a miniszter már a rendeletalkotáskor megismerte volna a polgármesterek érveit, akkor az információk birtokában talán másként alakultak volna a dolgok. Galambos Dénes felidézte, hogy Font Sándor képviselőtársával személyesen tárgyaltak a minisztériumban, levelet írtak Fónagy János államtitkárnak, megkeresték Tasó László államtitkárt is levélben és hosszú évek tapasztalataival alátámasztott nyomós érvekkel, a munkahely, kórház, főiskola, szakközépiskola miatt ingázók adataival támasztották alá a díjmentességi kérésüket. Ezeket figyelembe vették amikor a kormány döntött: matrica nélkül használható a híd. Az irodaház előtti útzár helyett ehhez hasonlóan konstruktív problémamegoldásokat javasol a képviselő más pártok aktivistáinak is.

Az egészségügyi ellátó rendszer finanszírozási gondjainak megoldása érdekében át kell tekinteni a kapacitást, a struktúrát és az ellátást. Fejér megyében a Szent Gyöngy megyei kórház mellett működik a Szent Pantaleon, kisebb megyét kitevő ellátási területtel. A fekvőbetegellátás áttekintése indokolt, mert tavaly például százmilliós nagyságrendű volt a finanszírozatlan ellátás, a teljesítmény volumen korlát miatt. Galambos Dénes szerint helyes úton indult el a város, amikor a közgyűlés együttműködési megállapodást kötött a megyei kórházzal, mert a vezetők így közösen készülhetnek fel a GYEMSZI-vel, a kórházakat üzemeltető szervezettel, a kormányhivatallal, az OEP-pel, az ANTSZ-el lefolytatandó tárgyalásokra. A kétkórházas szisztéma mellett állnak ki! Mindkét kórháznak lépéseket kell tennie az adósságállománya csökkentésére amire a főigazgató két év alatt lát lehetőséget , de nyilván az állam is beszáll a konszolidációba, mondta Galambos.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!