Hírek

2013.06.28. 15:16

Utcák, keresztelő előtt

Dunaújváros – Az utcanévváltozás miatt nem sok teendőjük lesz a lakóknak, mondja dr. Kukorelli Sándor jegyző.

Körmendi Erzsébet

– Az önkormányzati törvényt módosító külön jogszabály értelmében közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely ezen rendszerre közvetlenül utal. Amennyiben bármely elnevezéssel kapcsolatosan kétely merül fel helyben, a Magyar Tudományos Akadémiától kell állásfoglalást kérni – tájékoztatta a DH-t dr. Kukorelli Sándor, Dunaújváros önkormányzatának jegyzője.

Elmondta továbbá azt is, miért nem halogathatják a változtatást. A két ok közül az egyik: januártól, a törvénymódosítás életbelépése óta fennáll a kötelezettség. Másrészt az új választási törvénynek eleget téve július 31-ig át kell tekinteni a szavazókörök területi besorolását és nem lenne szerencsés, ha az áttekintés után módosítanák az utcák elnevezését.

Kukorelli Sándor (Fotó: Lázár Zsolt)

Kukorelli Sándor szerint most meghatározzák az utcák elnevezését, és ennek megfelelően véglegesítik a települési és utcajegyzéket július végéig. Az előkészítés során átnézték a teljes listát, kiválogatták, melyek lehetnek aggályosak, majd azokat összevetették a Magyar Tudományos Akadémia történeti bizottságának eddigi döntéseivel, javaslataival. Ez alapján Dunaújvárosban 10 közterület elnevezését kell az önkormányzatnak megváltoztatnia. A keresztelőt segíti a közgyűlés által létrehozott utcanév bizottság, amely június 10-én, hétfőn ülésezett, és ötletekkel járult hozzá a végleges döntéshez.

Az Úttörő és Kisdobos utcát például egyesíteni javasolják Bóna István elnevezéssel. A Gorkijból Bárdos Lajos, a Károlyi Mihályból pedig Krúdy Gyula sor lenne, a Zalka Máté utca elnevezése Weöres Sándor, a Majakovszkijé Béke út lenne. A Marx Károly térre vonatkozó javaslat: Mars tér. A Rózsa Ferenc udvar csak Rózsa udvar maradna, a Ságvárit megváltoztatnák Teleki Blankára, a Tanács utca pedig házszámrendezéssel az Erkel kerthez csatlakozhatna.

A lakókat is megkérdezték és nagyon figyelemreméltó javaslatokat adtak le írásban. Példaként említi a jegyző a Gorkijt – a Széchenyi utcát javasolják helyette, mivel az határos a gimnáziummal, és a nagy magyar szobra is ott áll. A Tanács utca esetében pedig volt, aki az Erkel kerthez csatolás helyett önállónak hagyná meg az utcát, és Kemény Dezsőről nevezné el, ugyanis a nagyra becsült helyi író és újságíró ott lakott, mégpedig az ötös számú lépcsőházban. A javaslatokat a bizottság megfontolja és döntésre a közgyűlés elé terjeszti.

Olvasóink felvetették, hogy sok utánjárást és költséget akasztottak a lakók vállára az utcanevek megváltoztatásával. Kukorelli Sándor hangsúlyozza: nem az önkormányzat vezetői találták ki az átnevezést, törvény teszi kötelezővé azt. Szintén a jogszabályok írják elő, hogy a hatósági igazolvány (a lakcímkártya) cseréje illetékmentes. Nem muszáj azt személyesen intézni, fáradni: ügyfélkapun keresztül, vagy postán egyaránt kérheti az ügyfél a cserét, mondja a jegyző. Kizárólag akkor van költségvonzata a keresztelőnek, ha vállalkozást érint. Mert a cégbejegyzés ingyenes ugyan, az ahhoz szükséges ügyvédi ellenjegyzés viszont pénzbe kerül. Kukorelli Sándor reméli, az említett 10 utcában kevés ilyen eset lesz. Majd hozzáteszi: a szolgáltatóknál sem lesz teendőjük a lakóknak, mert az önkormányzat automatikusan intézkedik, jelzi az utcák, terek elnevezésének változását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!