Hírek

2015.04.27. 18:15

Újra Magyarországon

Nagy a felhajtás a magyar-román állampolgárságú Tóásó Előd körül.

Várkonyi Zsolt

Végre megérkezett. Persze ha belegondolunk: hat év a kilátástalanság, nem tudva láthatja-e valaha is szeretteit, nagyon sok(k)! Egy soknemzetiségű csoport tagjaként ment Bolíviába, filmet forgatni? Az igazságot sohasem tudjuk vagy tudhatjuk meg.

A hivatalos kommunikáció szerint a bolíviai rendőrfőnök 2009. április 16-án bejelentette, hogy két „magyar" - Rózsa-Floresz Eduardo és Magyarosi Árpád -, valamint egy ír állampolgárságú férfit - Michael Martin Dwyer - lőttek le az Evo Morales bolíviai elnök ellen tervezett merénylet felszámolása közben. A másik kettőt - nevezetesen Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot - pedig elfogták és letartóztatták.

2010 decemberében a WikiLeaks nyilvánosságra hozta a bolíviai amerikai nagykövetség egyik titkos táviratát, amelyben azt írták, hogy a Rózsa-Flores vezette „zsoldoscsapatot" maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette azért, hogy csapdát állítsanak az ellenzéki szeparatista csoportoknak, és utána azokat megsemmisítsék. A titkosszolgálat állítólag ezért likvidálhatta Rózsa-Florest és társait.

Az egyik áldozat - a csoport vezetője - Eduardo Rózsa-Flores 1960-ban Bolíviában született, magyar apa és spanyol származású anya gyermekeként. 1972-ig Bolíviában, majd 1973 végéig Chilében folytatta tanulmányait, a Pinochet-féle katonai hatalomátvétel után a család útja Svédországba vezetett, ahol 1973-75 között politikai menekültként éltek. 1975-ben apja a hazatelepülés mellett döntött, a család Magyarországra költözött. Edu" vagy másik becenevén „Chico" az ELTE utolsó KISZ-titkára is volt, aki később munkásőrként is tevékenykedett. 1984-től külföldi hírügynökségek tudósítójaként dolgozott. 1991-ben - már katonai képzettséggel - jelentkezett a Horvát Nemzeti Gárdába, ahol később a Különleges Erők parancsnokaként megkapta a horvát állampolgárságot is. A férfi muszlim vallású lett, aki a hvg.hu szerint az iráni követséggel is jó kapcsolatokat ápolt.

Rózsa-Flores az internetes portál szerint régóta a hazai és nemzetközi hatóságok látókörében volt, a köztelevízió 2006-os ostroma során pedig kapcsolatban állt Toroczkai László szélsőjobboldali vezetővel is.

Kedden Magyarországra érkezett a csapat életben maradt magyar tagja, aki hat év bolíviai fogva tartás után újra magához ölelhette szeretteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!