Hírek

2017.01.29. 21:45

Újra emelkedő pályára állva

Dunaújváros - Az olimpiai ciklus végeztével egy következőnek vág neki a Dunaferr SE, amely idén hatvanöt esztendős.

Gallai Péter

A tavalyi év lezárása és az idei megnyitása mellett a jeles évforduló alkalmából az elmúlt hatvanöt év sikereire is emlékeztek az egybegyűltek pénteken este a Duna-parti szabadidőközpontban. Az ünnepi eseményen a sportegyesület elnökségi tagjai mellett a jelenlegi szakosztályok vezetői, versenyzői, edzői mellett jelen volt többek között Kovács István, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, valamint Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár is, aki nem mellékesen többszörös világ- és Európa-bajnok öttusázó. Sárfalvi Péter köszöntője elején derültséget kiváltva elmesélte, hogy első emléke Dunaújvárossal kapcsolatban az, hogy első komolyabb versenyén, az Arany Üst úszóversenyen szabálytalan forduló miatt kizárták a futamból, amit ezúton is köszön.

Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó is köszöntőt mondott

Majd Sárfalvi Péter helyettes államtitkár ezekkel a gondolatokkal folytatta a köszöntőjét:

- Sok pozitív emléket őrzök Dunaújvárossal kapcsolatban, 1999/2000-ben a település volt a magyar sport fővárosa, köszönhetően bajnokcsapatainak. Mindenki, aki kereste a siker titkát, eljött Dunaújvárosba, és megnézte, hogy mitől működik ilyen jól az egyesület. Azután jött egy kis hullámvölgy, de most azt érzem, ismét emelkedik a sport Dunaújvárosban. Rióban is két olimpikon, Kovács Zsófia és Hajdu Jonatán képviselte a Dunaferrt.

S arra különösen büszke lehet a klub, amire lehet építkezni, hogy több mint ezer fiatal sportol az öt szakosztályban kiváló körülmények között. Szerintem ők a jövő letéteményesei, remélem, hogy akár már jövőre, vagy öt év múlva úgy jöhetünk ide, hogy újra Dunaújváros a magyar sport fővárosa. Hajrá Dunaferr, boldog születésnapot, éljen a nyugdíjas korú egyesület!

Mátyás Gábor, az egyesület ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt hatvanöt év alatt nagyon sok minden történt. Voltak kiemelkedő sikerek és akadtak hullámvölgyek is, volt olyan időszak, amikor az egész ország a Dunaferr SE-re figyelt, s ez nemcsak a csapat, hanem az egyéni sportágaknak is köszönhető, hiszen az 1968-as olimpia óta az egyesület minden olimpiára delegált sportolót. - Mozgalmas évtizedek voltak ezek, és bizony akadtak nehéz pillanataink, de valahogy mindig fel tudtunk állni, valahogy mindig megoldottuk a nehézségeket, még akkor is, ha reménytelennek tűnt a helyzet.

A Dunaferr SE pénteki ünnepségén a vezetőség mellett minden szakosztály képviseltette magát

Azt gondolom, ez a sportnak a sajátossága is, mert egy sportoló soha nem adja fel, s ha egy egyesületben sportolók vannak, akkor az egyesület sem adhatja fel, hiszen mindig van új remény, új lehetőség. Amint helyettes államtitkár úr is említette, átléptük az ezer főt, ami azt jelenti, hogy az utóbbi években szakosztályaink kiváló munkát végeztek, s ennek a remek szakmai munkának a következménye, hogy a létszámunk folyamatosan nő. Bízunk abban, hogy néhány éven belül még ennél is többen sportolnak majd nálunk, és megint ránk szegeződhet az ország figyelme - hangsúlyozta.

Mátyás Gábor a tavalyi esztendőről szólva elmondta, azt kiemelkedőnek értékeli, hiszen befejeződött egy olimpiai ciklus, és nagyon büszkék rá, hogy a Dunaferrt és Dunaújvárost két saját nevelésű versenyző, a tornász Kovács Zsófia és a kenus Hajdu Jonatán képviselte Rióban.

- Ez azt gondolom, azért is nagyon fontos, hiszen ők ma a példaképek a fiatalok számára az egyesületben. Remélem, a következő ötkarikás ciklust újult erővel tudjuk kezdeni, és azok közül, akik nálunk bontogatják a szárnyaikat, s most 15-18 évesek, komolyan gondolják, hogy a hatalmas erőt és felkészülést igénylő versenyre, a következő olimpiára ki szeretnének jutni, hogy ott büszkén viseljék a magyar mezt.

Az egyesület vezetője az elmúlt hatvanöt év eredményeire térve aláhúzta, amit a hat és fél évtized alatt elértek, az a vidéki sportklubok közül egyedülálló. Erre a teljesítményre pedig Mátyás Gábor nagyon büszke. Különösen azért, mert ő is ebben az egyesületben kezdett sportolni, s itt dolgozik a mai napig.

- Nagyon jó érzés ebbe a csapatba tartozni, nagyon jó látni minden nap az edzésre igyekvő gyerekeket. Nem szabad megfeledkeznünk arról a nagyon fontos dologról sem, hogy egy sportegyesület a sport által az életre nevel minden nap, pozitív értékeket sugároz, és olyan felnőtteket próbál átadni az életnek, akik felkészülnek minden téren a nehézségekre, megpróbáltatásokra, és később sikeres családapák, családanyák lesznek. S majd ekkor büszkén mesélhetik gyermekeiknek, hogy igen, én is a Dunaferr Sportegyesületben versenyeztem! Ezzel azt szerettem volna mondani, hogy nem feltétlenül az a célunk, hogy mindenkiből élsportolót neveljünk, mert ez csak keveseknek adatik meg. Azonban az, hogy mindenkiből becsületes, egészséges, tettre kész felnőttet neveljünk, azt gondolom, legfontosabb feladat - zárta gondolatait.

Az est során különböző elismeréseket is átadott a Mátyás Gábor (b3) vezette SE két elnökségi tagja, Kozma Gyula (b2) és Kovács Judit (b5). Díjat vehetett át: Tarány Gábor, Jakab Noémi, Gebhardt Norbert, Szöllősi Martin, Őri-Paczolai Györgyi, Vedelek István, Mezei István. A szintén díjazott Sallai Sándor, Slihoczki Ádám, Takács Krisztián és Orbán Győző nem tudott jelen lenni az ünnepségen
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ezt követően Kiss Luca és Kohon Patrik táncbemutatója következett, majd egy kisfilmet vetíttek le, amelyet a város és az egyesület hatvanöt évéből állítottak össze a teljesség igénye nélkül.

Ezt követően a Dunaferr SE elnökségének két tagja, Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja, valamint Kozma Gyula, az ISD Dunaferr Zrt. Lemezalakító Kft. gyárvezetője adott át elismeréseket. Az év utánpótlás-sportolója díjban részesült Sallai Sándor (birkózás), Slihoczki Ádám (kajak-kenu), Gebhardt Norbert (röplabda), Jakab Noémi (torna), Szöllősi Martin (úszás).

A Dunaferr SE örökös tagja kitüntető címet vehette át Mezei István, aki 1975-től 2000-ig a birkózó-szakosztály elnöke volt, de a napi munkában máig aktívan részt vesz. S ugyanebben részesült Őri-Paczolai Györgyi úszóedző, aki 1981 óta megszakítás nélkül dolgozik a szakosztályban. A Dunaferr SE örökös bajnoka lett Takács Krisztián úszó, négyszeres olimpikon. A Dunaferr SE tiszteletbeli tagja pedig Vedelek István (kajak-kenu).

Ezenfelül a Dunaferr SE korábbi két elnökségi tagjának, Orbán Győzőnek és Tarány Gábornak is köszönetet mondtak, akik a legnehezebb időszakban álltak az egyesület mellé, és vállalták az ezzel járó komoly kihívásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!