Hírek

2017.09.01. 17:20

Új vezetői párossal indult a tanév a dunaföldvári gimnáziumban

Új vezetői párossal, néhány új tanárral kezdődött a 2017/18-as tanév a dunaföldvári Magyar László Gimnáziumban, amely idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját.

L. Mészáros Irma

A Dunaföldvár-Bölcske Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gimnázium szép nevű iskolaegyesülés tagintézményének élére július közepén nevezte ki a fenntartó Szekszárdi Tankerületi Központ Fehérné Keserű Katalint, aki kémia-biológia szakos tanárként 1982 óta dolgozik az iskolában. 2005-től vezetőhelyettes volt. Őt támogatta minden véleménynyilvánítási joggal rendelkező közösség (tantestület, iskolaszék, diákönkormányzat) a két pályázó közül.

Helyettesként Puskás Zsolt segíti majd a munkáját. A történelem-földrajz szakos tanár - aki a gimnázium 1995-ben végzett diákja - vezetőhelyettesi pályázatát az igazgatótanács fogadta el, a tantestület tagjai is támogatták. A korábban Dunaújvárosban és Pakson tanító pedagógus elmondta, hogy nagyon szeretett az MLG-be járni, ahol sugárzik a történelem. Lokálpatrióta kötődései is visszavonzották városába, iskolájába. Az a fajta pedagógus, aki szerint az iskola fő feladata a diákokat megtanítani tanulni, aki örömmel adja át ismereteit a diákoknak, aki úgy véli, hogy az adott tudást és szeretetet a fiatalok visszaadják, aki közvetlen tanár-diák viszonyra és jó kollegiális kapcsolatra törekszik majd.

A Magyar László Gimnázium új vezetői: Puskás Zsolt és Fehérné Keserű Katalin Fotó: LMI

A Magyar László Gimnáziumban az új tanévben harmincegy hetedikes és ugyanannyi kilencedik osztályos kezdte meg tanulmányait. Az iskola összlétszáma 250 fölötti. Örömteli, hogy az idén nem voltak beiskolázási gondok. (Korábban előfordult, hogy csak a hat évfolyamos osztályt tudták elindítani.) Az elmúlt tanév második félévében két haláleset és két örömteli gyermekáldás miatt volt nehéz helyzetben az iskolavezető. Nyáron egy magyar-angol szakos gyakornok tanárt a versenyszféra sokszoros fizetéssel elcsábított, s egy másik tanár munkahelyet váltott. Ezért a magyarórák ellátását intézményi áttanítással tudják csak megoldani, de még várják egy magyar - bármely szakos pedagógus jelentkezését. A matematika órákra egy óraadó és egy részmunkaidős kolléga mellett Dunaújvárosból visszatért alma materébe egy korábbi tanítvány, László Sándor Gáborné. Farnek Mónika pedig gyakornokként angolt tanít. Főállású gyakornoki állást kapott Rescsánszki Bettina történelem-földrajz tanár.

A nyolcvanas évektől személyi stabilitás jellemezte a Magyar László Gimnáziumot, amely három megyéből tucatnyi településről fogadja a diákokat. Az utóbbi tíz-tizenöt évben nyugdíjba vonult Dull Béláné, a Szécsi, Veisz és Lukácsi házaspár, valamint Bognár Zoltán. Idén tavasszal tragikus hirtelenséggel elhunyt Balogh Emese igazgatónő. Így az utóbbi tanévekben sok változást láttak az egykori kolostor falai, s éltek meg a diákok.

Augusztus elejére minden tankönyv megérkezett, a diákok szeptember elsején a tanévnyitó ünnepség után vehették át azokat. Fehérné Keserű Katalin tagintézmény-vezető kiemelte, hogy - bár az óraadók miatt az órarend összeállítása kihívást jelent - a nyugodt tanulás feltételeit megteremtik. Az előző tanévben végzett diákok szép felvételi eredményei azt mutatják, hogy a változások dacára az iskola pedagógusai értékes oktató-nevelő munkát végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!