Hírek

2014.09.26. 16:35

Rá sem lehet ismerni Baracsra

Baracs - Régi baracsiak és akik gyakran jártak arra, most rá sem fognak ismerni a falu megváltozott képére.

Pekarek János

Hamarosan nagy nap virrad a baracsiakra: újra gond, értsd megállások, terelések, kerülgetések nélkül lehet majd végigmenni a főutcán, azaz a Széchenyi utcán. Amely talán nem a fő-, de mindenképpen a legfontosabb utca a faluban. Ezt a gyakorlatot pedig éppen egy éve nem folytathatták a helybeliek. Sőt: ha igazán komolyan vesszük az akadálymentességet, s beleszámítjuk a kátyúkat is, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy már évtizede nem jártak úgy a Széchenyiben, ahogyan nemsokára fognak.

Október 10-én, azaz alig két hét múlva átadják a falu emberemlékezet óta legnagyobb beruházását: a szennyvíz- és csapadékgyűjtő csatornahálózatot, a felújított ivóvíz-gerinchálózatot, az új kerékpárutat és a felújított, kiszélesített, az autóbusz-megállóknál külön öblözetekkel ellátott úttestet.

Vona Károly az egyik új baracsi csomópontban: régen csak így, az árokparton szálltak le a buszról. Mostantól ez is megváltozik, mint ahogyan új lesz a kerékpáros híd is. Is!

Még felsorolni is sok! Kifizetni még több lesz... Ahogyan Várai Róbert polgármestertől megtudtuk, a beruházás összesen hatszázmillió forintba került. Ebből 280 millió volt a saját pénz, a többit pályázaton nyerték s most további nyolcvanmillió forintos hitelt kell felvennie a falunak, hogy ki tudja fizetni az útépítést.

A pályázatban ugyanis csak a kerékpárút költsége szerepelt. Azt viszont csak úgy építhették meg, ha az autóknak szolgáló úttestet is felújítják. Természetesen vállalták ezt a plusz terhet - hiszen a régi állapotok már tűrhetetlenek voltak.

Erre legkésőbb két évvel ezelőtt mindenkinek rá kellett jönnie. Akkor olyan sárlavina öntött el néhány utcát, hogy ugyancsak szívhatták a fogukat a baracsiak. Korábban az árvízzel jártak ugyanígy.

A tavaly októberben kezdődött építkezések során gyakorlatilag az egész falut feltúrták, mondta a polgármester aki rögtön hozzátette: mindezt a baracsiak példás türelemmel viselték. A sok korlátozás kényelmetlenség után most jutottak el odáig, hogy a beruházás nagyjából készen van: néhány százméteres útszakaszra kell még felvinni az aszfalt kopóréteget, kisebb hibákat kell kijavítani.

Természetesen voltak konfliktusok az építők és a lakók között, például kocsibeállók ügyében, de eddig képesek voltak ezeket megoldani.

A tervek szerint október 10-én lesz az avatóünnepség, mégpedig egésznapos. Ekkor adják át a kivitelezők, az Útéppark Kft. és a Strabag Kft. az új utakat, csatornákat. Az építkezés sajátossága, hogy a legnagyobb, legdrágább már nem látszanak a földben...

Mindezzel együtt még közel sincs kész mindaz, amire Baracsnak és a baracsiaknak szüksége lenne, jegyezte meg Várai. Létfontosságú lenne megoldani a csapadékvízelvezetést a falu más részein is.

Ehhez egy úgynevezett övárkot kellene kialakítani a település feletti dombokon, amely összegyűjtené a lezúduló esővizet. Kétévi jogi küzdelem után most kezd lezárulni az ehhez szükséges terület-kisajátítási eljárás: megszületett a határozat, kifizetik a tulajdonosokat, és ha lesz pályázat, amin nyernek is, akkor belevágnak a kivitelezésbe. Saját pénzükből erre már csak alig jut...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!