Hírek

2014.06.04. 15:15

Új járási vezető ügyészt neveztek ki

Pályázat alapján nevezték ki az járási ügyészt – aki városunkban kezdte szakmai pályafutását.

Pekarek János

Dunaújvárosi járási vezető ügyésszé nevezték ki pályázata alapján június elsejei hatállyal dr. Vizi Gabriellát, aki június 2-án már el is foglalta hivatalát. Az új vezető ügyészt kérdeztük pályafutásáról, célkitűzéseiről.

– Mikor végzett a jogon?

– 1988-ban, az akkori miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem jogi karán. Kezdetben vállalati jogásznak készültem ugyan, de az egyetemen beleszerettem a büntető jogba, mely örök szerelemnek bizonyul! Úgyhogy dunaújvárosi lévén 1988. április elsején lehetőségem nyílt a Dunaújvárosi Városi Ügyészségen fogalmazóként elhelyezkedni. A kétéves joggyakorlati idő letöltése, majd a sikeres szakvizsgák után 1990. októbertől neveztek ki ügyésszé a városi ügyészségre.

Dr. Vizi Gabriella: a közvélemény elvárásai nem mindig találkoznak a törvény szabta lehetőségekkel (Fotó: Ónodi Zoltán)

– Most beosztott ügyészből lett vezető?

– Igen.

– Mi vonzza a jogvégzetteket az ügyészi munkához?

– Ez a büntetőjog iránti vonzódásból eredeztethető, izgalmas és érdekes a számomra.

– Ugyanakkor a közvélemény sokszor elégedetlen, nem csak a bírói ítéletekkel, hanem azokkal összefüggésben az ügyészek munkájával is. Példa rá a veszprémi kézilabdás meggyilkolása: abban az ügyben a vártnál sokkal enyhébb ítéletet szabtak ki. Ön hogy látja ezt?

– Nem ismerem annak az ügynek a részleteit, így erről nem tudok nyilatkozni. Az viszont tény, hogy a közvélemény elvárásai nem mindig találkoznak a törvény szabta lehetőségekkel.

– A bíróságok ügyhátraléka közismert. Mi a helyzet az ügyészségekkel, konkrétan az Önök munkájával?

– Nem unatkozunk... Viszonylag nagy ügyszámmal dolgozunk, ennek ellenére az ügyintézési határidőkön belül intézzük az ügyeket. A létszámhelyzet nálunk kielégítő. Május 30-án egészen pontosan 1592 iktatott bűnügyet tartottunk nyilván. Öt büntető ügyész dolgozik nálunk. Egyetlen közérdekvédő ügyészünknek 919 ügye van.

– Akkor Ön nem csak az ügyészséget vezeti, hanem részt kell, hogy vegyen a mindennapi munkában is?

– Részt kell vennem a napi szakmai munkában is. De ez rendben is van így! Különben hogyan tudnék hiteles szakmai iránymutatást nyújtani a kollégáimnak? Az biztos, hogy nálunk nem nyolc órából áll a munkanap...

– Jegygyűrűjéről látom, saládos ember: gyerekei vannak? Követik a pályán?

– Két egyetemista lányom van, mindketten műszaki pályára készülnek, édesapjuk példája nyomán.

– Mi a szakmai hitvallása? Mit tart elsődlegesnek a munkájában, és mit vár el tevékenységük során a közvetlen kollégáitól?

– Elsősorban a törvényesség betartását, a jogszabályoknak, a legfőbb ügyészi és a felettes ügyészi utasításoknak megfelelő munkát tartom nagyon fontosnak! De hasonlóan fontos szerintem az igényesség, a szakmaiság és a hatékonyság, a határidők betartása! Vezetői állásban még mindig lehet javítani a munkán! Ezért is vállaltam ezt a kihívást. Jó kapcsolatunk van a társszervekkel, a rendőrséggel, a bírósággal, továbbra is ennek fenntartására törekszünk.

– Jön a nyár: ennyi ügy mellett jut-e idő szabadságra az ügyészségen? Hogyan tudják elvégezni így, a távollétekkel együtt a munkát? Ön tervei szerint mivel tölti majd az idejét idejét a nyári szabadsága alatt?

– Muszáj, hogy jusson idő a nyári szabadságolásokra! Mivel rendkívül magas színvonalú szellemi munkát végez az ügyész, szüksége van a szellemi, lelki feltöltődésre. Tervezzük is a szabadságolásokat! Én a családommal és a sportolással tudok kikapcsolódni. A sport elsősorban a gyaloglást jelenti számomra. Nem járok gyalogtúrákra vagy hegyet mászni, de azért minden héten legalább ötször gyalogolni megyek, többnyire nyolc-tíz kilométert, általában a lányaimmal együtt! Ebben a gyalogló távban ráadásul benne van két meglehetősen nagy domb is...

 

A „viszonylag magas” ügyszámhoz

Az ügyészség nem csak a vádat képviseli a bíróságon, hanem a jogszabályoknak megfelelően felügyeli a rendőrség munkáját adott esetben ,már a nyomozás közben is. Ezenkívül közérdekű ügyekben is eljár, valamint határozatokat hoz. Ez is hozzátartozik a „viszonylag magas” – kívülálló számára megdöbbentően nagy ügyszámhoz: nem minden egyes ügy igényel vádiratot, több ezer oldalnyi nyomozati anyag alapos áttanulmányozását. De azért így is soknak tűnik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!