Hírek

2013.09.06. 19:34

Új diákjait köszöntötte a Dunaújvárosi Főiskola pénteken

Dunaújváros – A helyi főiskolán is megkezdődött a tanév. A magyar hallgatók mellett száz külföldi diák is a DF-et választotta.

Szabó Szabolcs

– Minden hallgató számít – fogalmazott tanévnyitó beszédében a helyi főiskola első éves hallgatóinak az intézmény rektora, dr. András István.

A campus vezetője beszédében pozitívan értékelte a beiskolázás eredményét, azaz, hogy 550 új hallgató kezdheti meg tanulmányait ez év szeptemberétől a főiskolán. A rektor beszédében kiemelte:

– Egyedülálló anyagtudományi, gépészeti, hegesztési, öko-, kommunikációs, informatikai laborparkunk olyan oktatási, kutatási és ipari megrendelési lehetőségeket biztosít számunkra, amellyel az Alkalmazott Kutatások Főiskolája címet szeretnénk elnyerni.

Fogadalmat tesznek a gólyák, akikből rövidesen balekok is lehetnek, ha beállnak hagyományápolónak (Fotók: Ónodi Zoltán)

Elsőként dr. Kiss Natália általános rektorhelyettes köszöntötte a hallgatókat és külön üdvözölte a külföldi diákokat, akik angol nyelven kezdik meg, illetve folytatják tanulmányaikat a főiskolán. Mint kiderült, öt szakra közel száz hallgató érkezett a helyi főiskolára a világ számos országából (Kína, Törökország, Kamerun, Nigéria, Portugália, Spanyolország, Finnország, Belgium, Brazília).

Az intézmény vezetője, dr. András István rektor üdvözlő beszédében elmondta:

– A Dunaújvárosi Főiskola unikális szereplője a magyar felsőoktatási rendszernek. Elsősorban műszaki és informatikai orientációjú, vidéki felsőoktatási intézmény vagyunk. Rugalmasságban, innovációs képességekben és nemzetköziségben azonban országosan is elismertek! Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően európai színvonalú Campust építettünk. A belvárosi főépületünkkel, a korszerű, gyakorlati tudás megszerzését elérhetővé tevő kutatási épületeinkkel, öko-labor együttesünkkel, média-kommunikációs infrastruktúránkkal, felújított, a mai fiatal hallgatóság igényeinek megfelelő kollégiumainkkal méltán váltunk olyan főiskolává, amely rendelkezésre bocsátja mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, élményekkel teli diákéletet, kapcsolatrendszert, amelyek segítségével sikeres munkavállalóként versenyképes pozíciót érhetnek el! A ma kezdődő szemeszterben 549 hallgató kezdheti meg tanulmányait – fogalmazott az intézményvezető, aki hangsúlyozta: a campus számára a „vidéki” jelző egyaránt elkötelezett lokálpatriotizmust és olyan oktatási-tudományos szemléletet jelent, amely versenyképes tudást biztosít az itt tanuló minden hallgatónak.

Cserna Gábor polgármester a városról, a főiskoláról beszélt

Dr. András István a gólyákkal kapcsolatos népi jóslások felidézésvel zárta mondandóját. Mint fogalmazott: nem szeretne ácsorgó gólyákat, azaz elsőéves hallgatókat látni. Azt szeretné, hogy az új főiskolai polgárok aktív alakítói legyenek a főiskola és a város életének.

A főiskola gólyáit és hallgatóit köszöntötte Cserna Gábor, a város polgármestere is. Az üdvözlő gondolatok után kitért a campus és az ISD Dunaferr Zrt. helyzetére is.

– Miután a vasmű jelenlegi vezetése augusztus közepén bejelentette, hogy drasztikus, másfél ezer munkavállalót érintő leépítésre készül, a város vezetése és a kormány azonnal lépett. Varga Mihály miniszter tárgyalásokat kezdeményezett a vasmű visszavásárlásáról. Információim szerint a tárgyalások a jövő héten fokozott ütemben folytatódnak – mondta Cserna Gábor. A város munkaerőpiacát érintő ügy, hogy augusztus 20-át követően több lehetséges befektetővel is megkezdődtek a tárgyalások, amelyek révén a jövőben akár több ezer új munkahely is létrejöhet itt – fogalmazott a polgármester, aki elmondta még, hogy a minisztériummal a múlt héten tárgyaltak a főiskola PPP-terheinek átvételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!