Hírek

2017.02.27. 18:35

Tűzveszély a szabadban - A növényzet kizöldüléséig különösen vigyázzunk!

A legkisebb óvatlanság is hatalmas károkhoz, sőt: sérülésekhez, életveszélyhez vezethet a tüzeknél!

Pekarek János

Az elmúlt hét vége folyamatosan adott munkát a megye tűzoltóinak - tudtuk meg Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredestől, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

A beavatkozások döntő többsége szabadtéri tűz volt, ezek közül is több esetben kertek aljnövényzetét perzselték fel a lángok, amelyek épületeket is veszélyeztettek.

Ezt a helyzetet kell elkerülni mindenáron: tűzoltók egy lángoló mezőn. A szabadban gyújtott tűz félelmetes gyorsan terjedhet!
Fotó: Ady Géza archív

A legnagyobb beavatkozó erőt igénylő tűzeset a Nádasdladány-Csór vasútállomás közelében történt, ott magas fűvel, náddal benőtt terület égett mintegy öt hektáron pénteken, és veszélyben volt a tűztől egy közeli, tízhektáros nádas is. Sérülés nem történt, az anyagi kár viszont nagy, és a tűz eloltásához a székesfehérvári, a pétfürdői és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltókra volt szükség.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy mindig tartsuk be a szabadban a tűzgyújtás szabályait. A szabályok megsértése esetén nagyösszegű tűzvédelmi bírságot lehet kiszabni, ám ennél is fontosabb, hogy az esetleges figyelmetlenség következtében senki ne veszélyeztesse embertársait, lakó- illetve munkakörnyezetét, ne keletkezzen súlyos kár.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is állásfoglalást adott ki a szabadtéri tüzek miatt. Ebben közlik, hogy a hideg tél miatt a szokásosnál is nagyobb mennyiségű biomassza keletkezett, elsősorban a nem művelt területeken. A száraz fűnek elég egy szikra ahhoz, hogy máris lángrakapjon. Egyetlen négyzetméternyi vegetációtűz kerülete a százszorosára, területe pedig a tízezerszeresére képes növekedni az első fél óra alatt. A tüzek lángmagassága ráadásul az egy-két métert is elérheti, ami különösen veszélyessé válhat, és nehezítheti az oltást.

Egy ártatlan szabadtéri tűzgyújtás is komoly veszélyeket rejthet magában, ha elővigyázatlanok vagyunk

A tavaszi tüzeket elsősorban a gondatlanul, gyújtogatásszerűen végzett tarlótüzek okozzák. A jogszabály szabályozott keretek között már megengedi az irányított tarlóégetést. De amíg az irányított égetésnél a szakemberek gondosan ügyelnek a tűzre, annak irányára, haladására, valamint arra, hogy egyszerre csak kisebb területeket égessenek, majd a tüzet alaposan eloltsák - addig a tarlógyújtogatók ( a gyufával kaszálók ) nem törődnek a következményekkel, a veszélybe kerülő házakkal, erdőkkel, állatokkal, természeti értékekkel.

A növényzet kizöldüléséig tartó két-háromhetes időszakban fokozott óvatossággal kell eljárni, ha a szabadban tüzet használunk.

Ha lehet, a kiskertekben inkább komposztáljuk a zöldhulladékot égetés helyett, erdőben csak a kijelölt helyen rakjunk tüzet, és gondosan oltsuk el, csikket, égő gyufát ne dobjunk el, a tarló, gyep égetését szabályosan, engedéllyel végezzük, szeles időben ne gyújtsunk tüzet a szabad területeken!

A tűz sehol sem játék!

Ne feledjük, vannak időszakok, amikor még a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet gyújtani!

Sőt: a jogszabályokban benne van az a mondat is, hogy tüzet gyújtani bárhol és bármikor csak a megfelelő biztonsági előírásoknak megfelelő módon szabad!

Ha tehát kimenekítettek minket a lángoló erdőből, még mindig előfordulhat, hogy élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetéséért kell felelnünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!