Hírek

2015.09.02. 14:06

Tűz ütött ki az ötödiken - az égő lakásában rekedt egy férfi

Tűz miatt füsttel telítődött lépcsőház, égő lakásában rekedt férfi, erkélyre menekült emberek – szerencsére csak gyakorlatoznak három napon át a hivatásos tűzoltók Dunaújvárosban.

Szeptember másodikán a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs egysége és a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság magasból mentő szere is részt vett a tűzoltási és mentési feladatok végrehajtásában. 

A feltételezés szerint a Fáy András utcai kilencemeletes épület egyik ötödik emeleti lakásának szobája borult lángba. A tűz az ablakon át a szomszéd erkélyére, és azon át a másik lakás nappalijára is átterjedt. A lépcsőházat ellepte a füst. A tűzoltóknak mindent úgy kellett csinálniuk, mintha valós tűzeset lenne. Teljes védőfelszerelésben a gépjárműfecskendőkről leemelt tömlőket kigurították, összekapcsolták, majd a lépcsőházban a lépcső melletti úgynevezett orsótérben húzták fel az ötödik emeletre. A szerelési és oltási feladatokkal párhuzamosan a mentési csoportok az épület hátulja mögött telepített magasból mentő létrával hozták le a füst miatt az erkélyre menekült embereket.  Az egyik égő lakásba bejutva a tűzoltók az előszobában egy férfit találtak, akit a lépcsőházon át mentettek ki. Miközben a lángokat mindkét lakásban elfojtották, az épületet a bejárati ajtónál felállított nagyteljesítményű ventillátor segítségével, továbbá a lépcsőház legfelső szintjén található füstelvezetésre kialakított ablak nyitásával átszellőztették.



A gyakorlatot Székely Zoltán címzetes tűzoltó zászlós, parancsnokhelyettes szervezte azzal a céllal, hogy a tűzoltók a többemeletes lakóépületekben keletkezett tüzek oltási és mentési feladatait gyakorolják. Ezzel a közelmúltban felszerelt fiatal tűzoltók új tapasztalatot szereznek.  Ugyanakkor a feladatok végrehajtásának elemzése, az adott utcában lévő lakóépületek sajátosságainak, a tűzcsapok helyeinek ismerete elősegíti hasonló tűzeseteknél a beavatkozás hatékonyságát. Nem utolsó sorban pedig a társasház lakóközösségének is hasznos a tűzvédelmi ismeretek áttekintése érdekében. A gyakorlatot Lóki Richárd tűzoltó alezredes, a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott vezetője és Sipiczki János tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő ellenőrizte és eredményesnek értékelte - közölte a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!